Zabrana radne nedelje u Crnoj Gori

Tržišni inspektori koji su od ranijih jutarnjih sati na terenu kažu da se odredba o neradnoj nedelji uglavnom poštuje, a utvrdili su samo dve nepravilnosti zbog čega su kaznili dva trgovca u Danilovgradu i Beranama. Podgoričani kažu da će im biti potrebno malo vremena da se naviknu ali smatraju da im neće biti problem da drugačije planiraju vikend.

Za zaposlene u sektoru trgovine danas je prva neradna nedelja.  Izmenama zakona koje su usvojene 20. juna propisano je da se trgovina na veliko i malo ne može obavljati nedeljom i u dane državnih i drugih praznika.

Izuzetno, trgovina se može obavljati u apotekama, specijalizovanim prodavnicama ili kioscima za prodaju hleba, pekarskih proizvoda i kolača, cveća, suvenira, štampe, benzinskim stanicama, pijacama.

Iz Uprave za inspekcijske poslove pozivaju preduzeća da poštuju propisane obaveze.

Za nepoštovanje zakona, osim novčanih kazni, propisana je i upravna mera kojom je definisano da će inspektor, ukoliko utvrdi da trgovac radi nedeljom i u dane državnih ili drugih praznika, zatvoriti prodajni objekat ili drugo prodajno mesto za vremenski period u kojem rad nije dozvoljen.

Voli: Prizor koji se do sada mogo videti samo 1. januara

Portparolka Volija Olivera Šuškavčević kazala je za TVCG da su zakon podržali od prvog dana, kako bi radnicima dao određeni benefit. 

Iznenađeni su odlukom, kako je kazala, da nedjeljom rade kiosci: „Treba povesti računa o tome kako će se razvijati dešavanja oko kioska i pumpi i da ne dođe do širenja i razvoja trgovine na tim mestima“.

Šuškavčević je rekla da je subota bila dan pojačane trgovine.

Veliki broj potrošača je odlučio da se pripremi za neradnu nedelju. Trebaće vreme da se naviknemo, ali ostaje da vidimo kako će se to primjenjivati tokom turističke sezone“, istakla je ona.

Izvor: RTCG
Foto: Pexels

Može Vas zanimati

About the Author: Portal Potrošač

Verified by MonsterInsights