Yettel zelena mreža – Nismo dobili odgovor EPS-a i Yettela na koji način se isporučuje energija iz obnovljivih izvora

Kompanija Yettel nije dokazala da kupuje energiju iz obnovljivih izvora energije

Naša redakcija je zapazila reklamu Yettel-a vezano za ekološku kampanju tj. o kupovini energije iz obnovljivih izvora za kompaniju Yettel. Kompanija EPS je izdala kompaniji Yettel sertifikat u kome se navodi da je kupljena energija 100% iz obnovljivih izvora.

S ozbirom da kompanija EPS proizvodi struju 30% iz obnovljivih izvora i 70% iz uglja, nas je zanimalo na koji način se vrši preraspodela tako proizvedene energije i ko garantuje da krajnjem potrošaču isporučuju samo energiju iz obnovljivih izvora energije.

Uputili smo pitanje PR službi kompanije EPS i Yettel i nismo dobili odgovor.

Poštovani,

Kompanija Yettel reklamira svoju mrežu kao zelenu, tj. da struju koju dobija potiče iz obnovljivih izvora energije.

https://www.yettel.rs/sr/o-yettelu/o-nama/yettel-mreza/

U prilogu je potvrda koju ste izdali kompaniji Yettel. Po podacima koje smo pronašli na internetu struja koju proizvodi EPS potiče iz obnovljivih izvora u procentu od 30%, a ostatak iz uglja.

Nas zanima na koji način vi usmeravate električnu energiju koju proizvodite iz obnovljivih izvora kompaniji Yettel, a da pritom ista nije proizvedena od uglja? Na koji način razdvajate energiju da lice koje kupuje energiju zna iz kog izvora ista i potiče?

Poštovani,

Kompanija Yettel reklamira svoju mrežu kao zelenu, tj. da struju koju dobija potiče iz obnovljivih izvora energije.

https://www.yettel.rs/sr/o-yettelu/o-nama/yettel-mreza/

U prilogu je potvrda koju je EPS izdao kompaniji Yettel. Po podacima koje smo pronašli na internetu struja koju proizvodi EPS potiče iz obnovljivih izvora u procentu od 30%, a ostatak iz uglja.

Obratili smo se kompaniji EPS sa informacijom da nam obrazlože na koji način vašoj kompaniji EPS isporučuje zelenu energiju, s obzirom da 70% energije proizvodi iz uglja, a ostatak iz obnovljivih izvora. Kompanija EPS nije odgovorila na naše pitanje.
Molimo vas da nam dostavite informaciju na koji način vaša kompanija dobija 100% čistu energiju iz obnovljivih izvora, a ta energija nije dobijena iz uglja.

Moramo da naglasimo da podržavamo kupovinu električne energije proizvedenu iz obnovljivih izvora energije, ali ukoliko nemamo jasnu sliku na koji način se ta energija isporučuje i na koji način EPS vrši razdvajanje energije od one koja je proizvedena iz uglja, ne možemo tvrditi da je ovaj sertifikat validan kao i način oglašavanja od kompanije Yettel.

Portal Potrošač
Foto: Pexels

Može Vas zanimati

About the Author: Portal Potrošač

Verified by MonsterInsights