Vinarija Estate Argyros – Doživite vinsku turu na grčkom ostrvu Santorini

Vinarija Estate Argyros Santorini

Naš boravak na ostrvu Santorini želeli smo da obogatimo vinskom turom jer Grčka kao turistička destinacija ima vrlo kvalitetna vina. Vinarija Argyros je bila naš izbor gde smo naišli na toplu atmosferu i pravo gostoprimstvo od strane naših domaćina.

Imanje Argiros (Argyros) osnovano je 1903. godine, ali se porodica Argiros decenijama pre toga bavila proizvodnjom vina. Od samog početka, fokus je bio i na proizvodnji vina i na gajenju vinove loze, kroz duboko razumevanje da je veliko grožđe uvek preduslov za velika vina. Svaka generacija je doprinela razvoju vina Estate Argiros na oba fronta.

Ulaz u vinariju Argiros
Foto: Privatna arhiva

Najveća pažnja stavljena je na stvaranje najelegantnijeg i impresivnog prostora za posetioce, ali najveći naglasak je stavljen na proizvodne pogone, pazeći da se svaka faza procesa proizvodnje vina može obaviti uz maksimalnu kontrolu i minimalnu intervenciju.

Moderni lukovi sa pogledom na vinograd i more.
Foto: Privatna arhiva

Vinarija Estate Argyros, koja se nalazi u Episkopiju i osnovana 2015. godine, je vrhunska ustanova, svakako jedna od najimpresivnijih na ostrvu, koja se prostire na više od 3000 m2.

Vinogradi imanja Argiros su stari, čak i po standardima Santorinija. Prosečna starost vinove loze prelazi 70 godina, dok su najstarije parcele imanja stare više od dva veka. Prosečni prinosi, u obilnoj berbi, retko su veći od 21 hl/ha, što je impresivno, ako ne i katastrofalno, nizak broj, koji prati vrlo malo vina širom sveta.

Vinogradi Santorinija su poznati po lozama u obliku grebena, visoko specifičnom sistemu kultivisanja koji se ne nalazi nigde drugde, zvanom Kouloura. Ipak, na ostrvu postoje čudniji sistemi obuke, kao što su Koulouri (ne Kouloura) ili Klada. Koulouri je sistem za treniranje vinove loze sa niskim žbunom, gde su štapovi utkani u male oblike nalik narukvici koji vise vertikalno na zemlji.

Koulouri sistem za treniranje vinove loze.
Foto: privatna arhiva

Iako je Kouloura jedini izbor za vinograde koji su izuzetno izloženi vetrovima, u oblastima kao što je Akrotiri, Estate Argiros veoma veruje u potencijal kvaliteta Kulurija, u svim vinogradima gde je ova metoda opcija. Ogromna većina loze na imanju je obučena u Koulouri, pošto njegova arhitektura omogućava bolju kontrolu nad krošnjom, finiji balans između voća i vegetacije, s obzirom na ograničenja Santorinija, i, konačno, bolji kvalitet voća.

Izabrali smo pet vina koje smo probali na vinskoj turi.

Atlantis White Argyros
Ovo vino je uvod u spektar Argiros belih vina. Mešavina uglavnom Assyrtiko(belo vinsko grčko grožđe), sa manjim udelom Athiri i Aidani, dobijena od relativno mlade loze, šezdeset godina ili mlađe, i fermentisana u nerđajućem čeliku na niskim temperaturama. Atlantis White(belo) je sveže, šarmantno vino, stvoreno da se uživa mlado i nije namenjeno odležavanju. Konzumira se u roku od tri godine od berbe.

Estate Argyros Assyrtiko Santorini
Najvažnije punjenje imanja, suština onoga što Estate Argyros zastupa. Pedantno odabrane parcele, starosti preko jednog veka, iz oblasti vrhunskog kvaliteta na ostrvu, uglavnom Mesarije (Messaria), Karteradosa, Pirgosa (Pyrgos), Megalohorija (Megalochori) i Akrotirija. Fermentisano u nerđajućem čeliku na niskim temperaturama i odležano dva meseca u rezervoarima od nerđajućeg čelika na finom talogu. Sveska Santorini, barem pod sočivima Argirosa, pokazuje čistoću i rasu bez ekscesa, razvijajući se najmanje deceniju.

Estate Argyros Mavrotragano
Vin de garde (vino koje je namenjeno odležavanju) crveno, imanja Argiros. Četrdesetogodišnji vinogradi iz Episkopija, hladno namakano pet dana, klasična vinifikacija crnog vina, odležavanje na talogu u nerđajućem čeliku šest meseci i zatim dodatno odležavanje dve godine u buradima od francuskog hrasta. Mršavije, elegantnije čitanje Mavrotragano’s (Mavrotraganovog) lika, kojem su obično potrebne dve godine u boci da bi u potpunosti procvetao, dok se drži deceniju nakon berbe.

Estate Argyros Cuvee Nykteri Santorini
Imanje Argyros je tumačilo stari, prepoznatljiv santorinski stil. Veoma stroga selekcija veoma starih Asirtiko (Assyrtiko) vinograda, starih najmanje 150 godina, u Pirgosu (Pyrgos) i Megalohoriju (Megalochori), beru u dubokoj zrelosti, obično dvadeset dana nakon glavnog datuma berbe. Fermentisan, delimično neinokulisan, u bariku od francuskog hrasta, na sobnoj temperaturi i odležan dvanaest meseci u bariku od francuskog hrasta na finom talogu, a zatim još oko dvanaest meseci u nerđajućem čeliku, ponovo na finom talogu. Vino impozantnih proporcija, snage, ali bez nagoveštaja grubosti. Potrebno mu je nekoliko godina u boci da izraste iz mladosti i razvijaće se više od petnaest godina.

Estate Agyros Vinsanto first release
Najmlađi Vinsanto sa imanja Argiros, koji pokazuje šta je mladost za takvo vino. Strogi izbor preterano starih vinograda Asirtiko (Assyrtiko), Aidani i Athiri (Athiri) u Episkopiju, starih minimum dvesta godina, posebno namenjen za ovaj stil. Bere se u veoma dubokoj zrelosti, skoro mesec dana nakon glavnog datuma berbe, dajući suludo niske prinose. Grožđe se suši na suncu deset dana, prirodna fermentacija i trogodišnje odležavanje odvija se u starim betonskim kacama, uz dodatno odležavanje četiri godine u starim drvenim kacama. Slatko vino, sa voćem na čelu. Spremno za piće nakon puštanja, ali može da odleži u boci skoro neograničeno. Konačan prinos ovog vina iznosi blizu 75 ml po kvadratnom metru vinograda.

Estate Agyros Vinsanto late release
Najzreliji, ali providni Vinsanto iz vinarije Argiros. Strogi izbor preterano starih vinograda Asirtiko (Assyrtiko), Aidani i Athiri (Athiri) u Episkopiju, minimum dvesta godina, posebno namenjen za ovaj stil. Bere se u veoma dubokoj zrelosti, skoro mesec dana nakon glavnog datuma berbe, dajući suludo niske prinose. Grožđe se suši na suncu četrnaest dana, prirodna fermentacija i trogodišnje odležavanje odvija se u starim betonskim kacama, uz dodatno odležavanje šesnaest godina u starim drvenim kacama. Intenzivno, duboko vino kompleksnosti koja oduzima dah. Spreman za piće nakon puštanja, ali vreme nije u stanju da ugrozi ovaj proces. Konačan prinos ovog vina iznosi blizu 60 ml po kvadratnom metru vinograda.

Spisak svih vina u ponudi vinarije Argyros. Vina takođe možete kupiti i u samoj vinariji nakon konzumacije.

Bar i prodavnica vina
Foto: privatna arhiva

Sama vinarija Argyros u svoj ponudi ima rezervaciju vinske ture. Naš savet je da posetu vinariji ostavite za kraj posete Santoriniju, da bi pre same vinske ture upoznali samo ostrvo. Ostrvo je vulkanskog porekla i kao takvo ima specifičnu klimu. Zbog takve klime je uzgajanje grožđa i sama proizvodnja vina specifična i razlikuje se od drugih regiona u kojima se pravi vino. Time će i sama tura biti još zanimljivija.

Vinarija u svojoj ponudi ima dve vrste vinskih tura. Naša preporuka je svakako druga tura jer u sat ipo vremena koliko traje možete saznati sve o kompletnom procesu proizvodnje grožđa, vina i na kraju degustirati više različitih vrsta vina. Najveći benefit druge ture jeste što zaokružuje priču o Santoriniju i kako celokupan eko sistem na ostrvu utiče i na proizvodnju vina. Ostrvo kao takvo je specifično, a time i samo vino koje se može proizvesti samo na Santoriniju kao takvo i zato ima zaštitu porekla. Naš je savet da nakon par dana boravka rezervišete turu, da bi upoznali samo ostrvo pre odlaska u vinariju.

Sala za degustaciju vina.
Foto: privatna arhiva

Estate Argyros Welcome tura
Za sve ljubitelje vina, ova tura nudi lep uvod u autohtono grožđe Santorinija i priču o imanju Argiros, sa izborom aktuelnih vina.
Degustacija vina počinje obilaskom vinograda i proizvodnog područja imanja Argiros. Gosti degustiraju 4 različita vina uključujući i prepoznatljivo vino Vinsanto. Uz vina ide i mali izbor domaćih sireva.
Ovo iskustvo se fokusira na specifičnosti vinograda Santorinija i naslednu sortu grožđa, Asirtiko. Dizajniran je da vam pruži kratak uvod u vina Santorinija.

Estate Argyros Assyrtiko Santorini & Atlantis White Argyros
Foto: privatna arhiva

Taste Real Santorini tura
Zabavno i edukativno iskustvo hrane i vina. Otkrijte nasleđe grožđa Asirtiko – slavljeno po celom Santoriniju – i probajte vina Estate u parovima sa odabranim regionalnim zalogajima. Gosti počinju sa malim obilaskom vinograda i proizvodnog prostora.

Laboratorija za ispitivanje kvaliteta vina i grožđa
Foto: Privatna arhiva
Prostor za skladištenje vina.
Foto: Privatna arhiva

Vinski edukator upućuje posetioce kako da uspešno kombinuju hranu i vino i otkriju umetnost uparivanja. Vina 6 Estate Argiros se uparuju sa izborom grčkih sireva, narezaka i stručno odabranih specijaliteta.
Ovo iskustvo se fokusira na različite izraze Asirtika, druge retke sorte Santorinija i potencijal starenja Vinsanta. Tokom degustacije daje se više informacija o vinovoj lozi i vinima ostrva, a akcenat se stavlja na sparivanje hrane i vina.

Selekcija vina
Degustacija vina
Foto: Privatna arhiva

Naši domaćini su nas lepo ugostili, objasnili celokupnu istoriju vinarije Argyros i dočarali njihova vina kroz razne voćne note, kao i kombinovanjem vina sa slanim zalogajima.
Vinarija Argyros je nezaobilazni deo ostrva Santorini tako da je naša preporuka da je posetite kada budete planirali vaš put na ostrvo Santorini.

Kontakt podaci i adresa vinarije
Episkopi Gonia, Thira 847 00, Santorini
info@estateargyros.com
+302286031489

Foto: Privatna arhiva, Vinarija Estate Argyros
Izvor: Vinarija Estate Argyros
Portal Potrošač
Umnožavanje teksta i fotografija je zabranjeno bez dozvole portala


Može Vas zanimati

About the Author: Portal Potrošač

Verified by MonsterInsights