Uvođenje Nutri-Score sistema u Srbiji na primeru Maxi-ja

Šta je Nutri-Score

Portal Potrošač se već bavio temom uvođenja Nutri-Score sistema. Evroposlanica Biljana Borzan svojim radom u evropskom parlamentu aktivno radi na uvođenju Nutri-Score označavanja namirnica.

Kao jednu od mera u borbi protiv epidemije debljine i gojaznosti Evropska unija razmatra upotrebu tzv. „semafor“ sistema u trgovini hranom i pićem. Radi se o oznakama na pakovanju hrane koje kroz boje i slova kupcu pokazuju nutritivnu vrednost proizvoda – od najzdravijeg tamnozelenog „A“ , do  najmanje zdravog crvenog „B“.

Nutri Score tablica
Nutri-Score tablica
Izvor: Kancelarija Biljane Borzan

Sistem „Nutriscore“ se na dobrovoljnoj osnovi upotrebljava u Francuskoj, Belgiji i Španiji, a još nekoliko zemalja čeka  odluku Evropske komisije. Nutritivna vrednost hrane ili pića se izračunava uzimajući u obzir odnos sastojaka koje bi trebalo manje konzumirati (kalorije, zasićene masti, šećeri, soli) i onih koje su zdraviji (vlakna, belančevine, orašasti plodovi, voće i povrće), putem algoritma kojeg su razvili nezavisni stručnjaci.

Primetili smo da su se u Maxi prodavnicama pojavili proizvodi koji imaju ovu oznaku. Uglavnom se radi o proizvodima koji su proizvedeni pod njihovom trgovačkom markom u zemljama EU.

Obratili smo se kompaniji Delez sa sledećim pitanjima:

  • 1) Da li planirate da istu oznaku postavite i na proizvode pod vašom robnom markom, a koji su proizvedeni u Srbiji?

Planiramo da na sve proizvode naših robnih marki, bilo da su iz uvoza ili lokalno proizvedeni, stavimo Nutriscore oznaku. Trenutno smo u procesu implementacije oznaka koji ce biti gotov za godinu dana. Vremenom ćete moći da uočite Nutriscore oznake na sve više proizvoda.

  • 2) Da li planirate da na web stranici postavite Nutri-Score oznake za sve proizvode, kao što je to slučaj na vašim sajtovima u EU?

Nutriscore ocene ce ubrzo biti postavljene i na Maxi online prodavnici za sve proizvode naših robnih marki.

  • 3) Da li Maxi zahteva od svojih dobavljača da polako uvodi taj sistem ili je pokrenuta određena inicijativa da se polako te oznake štampaju na ambalažu proizvoda?

Zbog pravila same primene Nutriscora vlasnik robne marke mora da izvrši registraciju za primenu oznake tako da dok to dobavljači ne urade nije moguće da se primenjuje Nutriscore oznaka na njihovim proizvodima. Naša sugestija će svakako biti da je to dobro rešenje koje bi i dobavljači mogli da primene.

Maxi je na svom sajtu pokrenuo kampanju u kojoj informiše potrošače o navedenom sistemu što je za svaku pohvalu.

Izvor: Maxi

Namirnice se rangiraju od slova A za najzdravije namirnice po energetskoj vrednosti, pa sve do oznake E za namirnice koje imaju lošiji energetski sastav.

Jako je bitno da potrošači znaju da ne moraju uvek da konzumiraju samo namirnice koje imaju oznaku A, već je potrebno da kombinuju i namirnice sa ostalim oznakama jer su organizmu potrebne masnoće i ugljeni hidrati za normalno funkcionisanje organizma. Za samo funkcionisanje organizma potrebno je da potrošač ima izbalansiranu ishranu u skladu sa zdravstvenim stanjem, godinama i drugim potrebama organizma.
Ovakve oznake će doprineti tome da namirnice koje imaju prevelike granične vrednosti loših sastojaka ili pojedinih sastojaka kao što je na primer so, dobiju lošu oznaku.

Na primeru br. 1 galete sa desne strane imaju oznaku C jer imaju veći udeo soli
Foto: Maxi
Na primeru br. 2 jaja sa desne strane sadrže veći udeo omega 3 zasićenih masnih kiselina  
Foto: Maxi

Navedeni sistem utiče pozitivno na same potrošače jer će moći da izaberu najkvalitetnije namirnice, a takođe će preventivno uticati i na same proizvođače koji će morati da povedu računa o sastojcima koje ubacuju u namirnice. Nadamo se da će i ostali trgovački lanci početi sa skorom primenom ovog sistema.

Obratili smo se i Ministarstvu poljoprivrede
Zanimalo nas je kakav je stav Ministarstva poljoprivrede vezano za navedeni sistem. Da li je ministarstvo već preduzelo neke mere ili inicijative da se usvoji određeni pravilnik. U Evropskoj uniji se zagovara da se usvoji Direktiva za celokupno tržište. Pojedine zemlje su već usvojile pravilnik i imaju istaknutu Nutri Score oznaku na svojim proizvodima. Pitali smo ministarstvo šta je urađeno vezano za uvođenje ovog sistema i kakvi su budući planovi.
Ministarstvo nam nije odgovorilo na naša pitanja.

Tekst je objavljen na inicijativu Portala Potrošač
Izvor: Maxi
Foto: Maxi, Kancelarija Biljane Borzan

Može Vas zanimati

About the Author: Portal Potrošač

Verified by MonsterInsights