U Hrvatskoj 2018. donirano hrane u vrednosti od skoro 1.3 miliona Evra

U sklopu priprema za dodelu priznanja “Najdonator” hrvatskim kompanijama koje su prijavile najviše donirane hrane u prošloj godini, objavljeni su podaci o ukupnim prijavljenim donacijama. Prema podacima Poreske uprave, ukupna nabavna vrednost donirane hrane bez PDV-a u 2018. godini iznosila je 1,34 miliona evra (9.244.233 kn).

Radi se o smanjenju u odnosu na 2017. kada je prijavljeno 1,45 miliona evra, a  napretku u odnosu na 2016. godinu u kojoj je nabavna vrednost donirane hrane bila 1,25 miliona evra. Zaključak je da doniranje hrane u Hrvatskoj stagnira te da su potrebni dodatni podsticaji donatorima te podrška posrednicima kako bi se ono povećalo, kazala je izvestiteljka Evropskog parlamenta za povećanje doniranja i smanjenje bacanja hrane Biljana Borzan. Borzan i Mreža hrane Hrvatske su prošle godine dodelili prvo priznanje “Najdonator” Konzumu i Dukatu, koji su u kategorijama trgovaca i proizvođača hrane prijavili najviše donacija u 2017.

Druga dodela „Najdonatora“ održaće će se 3. aprila u Evropskom parlamentu i tom prilikom će se imenovati kompanije koje su prijavile najviše donacija u 2018.

– Nagrada „Najdonator“ je namenjena kompanijama koje su se pokazale društveno odgovornima. U situaciji u kojoj se tek osmišljava i izgrađuje sastav doniranja hrane, kompanije koje dobijaju priznanje pokazuju da se inicijativom donatora može pokrenuti lanac doniranja i pokazati odgovornost prema marginalizovanim članovima našeg društva. Pozivamo sve privredne subjekte da se priključe kako bi kroz odgovorno poslovanje zajedno izgradili sistem podrške onima kojima je to zaista potrebno, – kazala je Ivana Vretenar iz Mreže hrane.

www.doniranjehrane.org – Hrvatsko udruženje

Izvor: Office of Mrs. Biljana Borzan MEP (S&D, Croatia)
Izvor: doniranjehrane.org

Može Vas zanimati

About the Author: Portal Potrošač

Verified by MonsterInsights