Slatki napici put ka riziku od raka

Šećer izaziva zavisnost, jedan je od glavnih krivaca za gojaznost i dijabetes, a istraživanja su pokazala da doprinosi i razvoju karcinoma. Stručnjaci upozoravaju da nije reč samo o slatkišima, već i o zaslađenim voćnim sokovima, ali i slatkim mlečnim napicima, koje najčešće svakodnevno konzumiraju deca.

Zaslađeni voćni sokovi, napici sa više od pet odsto šećera ili slatki mlečni proizvodi, ukoliko se često konzumiraju, znatno pospešuju pojavu malignih oboljenja, otkrili su istraživači Univerziteta Sorbona u nedavno objavljenoj studiji.

Tokom pet godina, praćeno je zdravstveno stanje više od 100.000 ispitanika, koji su povremeno ili svakodnevno konzumirali napitke sa šećerom.

Rezultati pokazuju da je svako povećanje prosečnog dnevnog unosa ovakvih pića za jedan decilitar uslovljavalo dodatni rast rizika za obolevanja od karcinoma za 18 odsto.

Naučnici smatraju da je ova pojava posledica previsoke koncentracije šećera u krvi, jer je još ranije dokazano da zahvaljujući njemu ćelije raka bujaju jer je njihov unos glukoze znatno veći od unosa koji imaju zdrave ćelije, kao i brzina kojom fermentišu glukozu u mlečnu kiselinu.

Izvor: RTS
Slika: Pexels

Može Vas zanimati

About the Author: Portal Potrošač

Verified by MonsterInsights