Rok za verifikovanje starih naloga na portalu eUprava do 1. juna

Portal eUprava

Novi verzija portala eUprava puštena je u rad 3. februara ove godine.

Svi korisnici portala eUprava koji su otvorili svoje naloge pre 3. februara 2020. godine imaju obavezu da potvrde svoj identitet na portalu eUprava do 1. juna. Svi korisnici koji ne potvrde svoj identitet na portalu će ostati bez svojih naloga.

Korisnici mogu da potvrde svoj identitet na sledeći način:

  1. Odlaskom na adresu https://euprava.gov.rs/
  2. Korisnik se loguje kliktanjem na deo „Moja uprava“ u gornjem desnom uglu sajta
  3. U delu prijava se bira logovanje sa korisničkim imenom i lozinkom (korisnik koristi staro korisničko ime i lozinku).
  4. Kada se otvori stranica u gornjem uglu će se pojaviti obaveštenje da je korisnik u obavezi da potvrdi svoje podatke na adresi.
  5. Potrebno je uslikati obe strane lične karte odvojeno i te dve slike poslati na proveru.
  6. Slike se šalju tako što korisnik klikne na obaveštenje u gornjem desnom uglu i prilaže obe slike. Kada administratori provere slike lične karte korisniku će biti verifikovan nalog i moći će da nastavi sa korišćenjem naloga.

Korisnik takođe može da nastavi da se loguje na korisnički nalog preko dvofaktorske autentifikacije i uz pomoć kvalifikovanog elektronskog sertifikata. Te opcije se podešavanju tek nakon verifikacije naloga.

Korisnici mogu dobiti svoj elektronski sertifikat odlaskom u najbližu policijsku stanicu i potrebno je da potpišu zahtev za izdavanje sertifikata. Za izdvanje sertifikata je potreban PIN broj koji građani dobijaju u posebnoj koverti u trenutku izdavanja nove lične karte. U slučaju gubitka gubitka koverte je potrebno potpisati poseban zahtev za blokadu/deblokadu lične karte da bi se izdao više nalog.

Više informacija o kvalifikovanom elektronskom sertifikatu koje izdaje Sertifikaciono telo MUP-a Republike Srbije – http://ca.mup.gov.rs/

Dvofaktorska autorizacija je druga po stepenu bezbednosti nakon autentifikacije preko elektronskog sertifikata. Korisnik koristi za logovanje svoj mobilni telefon. Podržani su Android i iOS uređaji.
Više informacija o ovom načinu logovanja možete pronaći u delu https://eid.gov.rs/pomoc – Kako do dvofaktorske autentifikacije.

Po navodima nadležnih sa portala eUprava logovanje preko korisničkog imena i lozinke ima najmanji stepen zaštite, tako da se preporučuje logovanje preko dvofaktorske autentifikacije ili korišćenjem elektronskog sertifikata.

Izvor: Portal eUprava
Foto: Pexels

Može Vas zanimati

About the Author: Portal Potrošač

Verified by MonsterInsights