Razvoj poslovanja preduzeća Srbija Voz a.d.

Foto: Srbija Voz

Odlukom Vlade Republike Srbije 05 Broj 023-7361/2015 od 2. jula 2015. godine, osnovano je Akcionarsko društvo za železnički prevoz putnika “Srbija Voz” Beograd, kao društvo sticalac dela imovine “Železnice Srbije” a.d.

Našu redakciju je zanimalo kako se preduzeće Srbija Voz a.d. prilagođava trendovima u transportu i da li je modernizovalo svoje poslovanje, da bi pratilo korak sa ostalim železničkim kompanijama u Evropi.

 • Da li preduzeće Srbija Voz planira da u bliskoj budućnosti pusti u rad mobilnu aplikaciju za Android i iOS operativne sisteme?

Na relaciji Beograd Centar – Vršac  koristi se mobilna aplikacija  za  Android operativni sistem, mobilna stranica za kupovinu karata koja je prilagođena za mobilne uređaje, kao i web online stranica za kupovinu voznih karata.

 • Deo za online prodaju karata odlično izgleda, ali nema uključene sve destinacije. Da li planirate da dodate i ostale destinacije, da putnici ne bi morali da kupuju kartu direktno na železničkoj stanici?

U toku je postupak nabavke opreme (hardvera i softvera) za osavremenjavanje prodajne mreže, kojim je, između ostalog, predviđeno opremanje svih konduktera mobilnim terminalima, što će omogućiti i on-line kupovinu voznih karata putem online stranice i za sve ostale destinacije na teritoriji Republike Srbije. Preduzeće Srbija Voz očekuje da sistem bude operativan do kraja naredne godine.

 • Kakvi su vam planovi vezano za uključivanje DINA platne kartice u sistem plaćanja?

Na blagajnama Srbija Voza koje poseduju  POS terminale  putnici imaju mogućnost plaćanja DINA platnim karticama. Plaćanje platnim karticama  putem sajta zavisi od poslovne banke koja obezbeđuje podršku za elektronsko plaćanje.  

 • U Austriji na primer na stanicama postoje i aparati za kupovinu karata. Da li je u planu postavljanje mobilnih aparata za prodaju karata na manjim stanicama?

„Srbija Voz“ a.d. će u okviru pomenute modernizacije prodajne mreže koja se vrši iz kredita EBRD-a opremiti nekoliko većih stanica (Beograd Centar, Novi Sad, Niš) sa automatima za prodaju karata (kartomati).

 • Da li ćete dodavati opciju za plaćanje rezervacije karte pri online kupovini karte, a bez pozivanja broja za rezervaciju mesta?

Kada on-line kupovina voznih karata putem mobilne aplikacije bude dostupna za sve destinacije, putnik će imati mogućnost i da unapred obezbedi rezervaciju mesta.

 • Zanima nas za koje sve kategorije putnika odobravate popuste i koji su popusti u pitanju?

,,Srbija Voz“ a.d nudi putnicima  široki spektar komercijalnih povlastica za sledeće kategorije  korisnika:

 • deca do 6 godina se voze  besplatno, a deca  od 6-12 godina ostvaruju popust od  50% 
 • narodni heroji:ograničen broj besplatnih putovanja i neograničen broj putovanja po popustu od 75%, 
 • nosioci ,,Partizanske spomenice 1941″ ograničen broj besplatnih putovanja i 8 putovanja po popustu od 75%,
 • ratni i mirnodopski invalidi: popust od 75%, 
 • slepa lica: 6 putovanja godišnje po popustu 75% a njihovi pratioci se na osnovu Objave prevoze besplatno, 
 • poslanici Narodne Skupštine Republike Srbije:besplatan prevoz na osnovu važeće poslaničke legitimacije, 
 • povratno putovanje putnika: 20%
 • putovanje grupa od najmanje 6 putnika30%
 • putovanje grupa preko 100 putnika40% 
 • putovanje uz karticu SRB PLUS za imaoce svih kategorija (mladi do 26 god., seniori, lica starija od 60 godina): 30% u unutrašnjem saobraćaju, 
 • putovanje uz karticu RAIL PLUS za imaoce svih kategorija (mladi do 26 god., seniori, lica starija od 60 godina): 30% u unutrašnjem saobraćaju i 15% u međunarodnom saobraćaju (izuzev sa Republikom Severna Makedonija za koju važi popust od 30%), 
 • pojedina udruženja novinara30% ,
Srbija voz - povlastica
Izvor: Srbija voz

,,Srbija Voz“ a.d. omogućava i povoljne cene za mesečne, polumesečne i sedmodnevne vozne karte za prevoz đaka i zaposlenih, kao i povoljne cene voznih karata za ponude Srbija Fleksipas i Užice Fleksipas, koje omogućavaju putniku da u okviru mesec dana izabere dane koje želi da iskoristi za putovanje. Voz je najispativije prevozno sredstvo.

 • Zanima nas da li ste u svim novim vozovima uveli Wifi signal i ukoliko jeste kako se pokazala ta usluga?

Trenutno je wifi konekcija uvedena u 23 savremena voza koja saobraćaju po našim prugama. Našim putnicima će do kraja godine biti omogućen pristup internetu u svim savremenim elektro-motornim i dizel-motornim garniturama.  Korisnici usluga Srbija voza imaju mogućnost da pored udobnog, komfornog putovanja, obavljaju svoje poslovne aktivnosti ili da se zabavljaju uz besplatnu wifi konekciju.

Srbija voz - wifi mreža
Izvor: Srbija Voz
 • Da li vaše preduzeće ima u planu uvođenje POS terminala u samim vozovima, tako da sam kondukter može da prima kartice i da čita barkodove sa prodatih karata?

U sklopu novih mobilnih terminala za konduktere je i POS terminal, tj. biće moguće plaćanje karata putem istog.

 • Ono što nas takođe zanima jeste cena karte. Da li je cena karte kupljena u vozu ista, kao i cena karte kupljena na železničkoj stanici?

Pored redovnih cena voznih karata koje se primenjuju u vozu, na blagajnama je moguće kupiti karte na koje se primenjuju 30% niže cene kako bi putnici bili stimulisani da karte kupe na vreme, pre početka putovanja. U slučaju da putniku u određenoj stanici nije omogućeno da kartu kupi na blagajni jer ista ne postoji ili ne radi u vreme polaska voza, cena vozne karte u vozu biće kao da je kupljena na blagajni. 

Cene voznih karata su konkurentnije u odnosu na druge vidove saobraćaja. Ukoliko putnik koristi neku od komercijalnih povlastica Srbija Voza (povratna karta, legitimacija SRB plus…..), cena karte je još niža, zato i napominjemo da je voz najisplativije prevozno sredstvo.

Putnici su to prepoznali, tako da konstantno beležimo rast broja putnika.

Nakon rekonstrukcije jednog dela barske pruge, na relaciji ka Valjevu, došlo je do povećanja broja putnika za oko 70%. Vreme putovanja je 90 minuta, skoro isto koliko traje vožnja automobilom. Poređenja radi, ako uzmemo u obzir prosečnu potrošnju goriva od 6-7 litara, potrebno je oko 1000 dinara, dok je cena vozne karte 434 dinara, a autobuske karte oko 830 dinara. Zato i napominjemo, da je voz naisplativije prevozno sredstvo.  

 • Da li vaše preduzeće pruža i neke dodatne usluge u novim vozovima(prodaja toplih napitaka, grickalica,…)

U dizel-motornim vozovima na relaciji Beograd Centar-Vršac, putnicima je na raspolaganju ketering usluga uz koju mogu da se osveže po pristupačnim cenama.

Srbija voz - dizel-motorna garnitura
Izvor: Srbija Voz
 • Još jedno pitanje je vezano za plaćanje karata za strance. Primetili smo da nemate deo za online kupovinu karata u delu sajta na engleskom jeziku.

Na web stranici „Srbija Voz“ a.d. na engleskom jeziku, nije moguća kupovina karata online. Stručne službe „Srbija Voz“ rade na doradi ove aplikacije.

Fotografije: Srbija Voz
#SrbijaVoz
Izvor: Centar za marketing i medije javnog preduzeća Srbija Voz
Preuzimanje teksta ili delova teksta je dozvoljeno uz navođenje izvora

Može Vas zanimati

About the Author: Portal Potrošač

Verified by MonsterInsights