Plaćanje korišćenjem otiska prsta

Već postoji mnogo načina za kupovinu – dodirom telefona, unosom PIN-a ili potpisivanjem računa, ali uskoro bi mogla da bude dostupna i nova mogućnost, prenose mediji. Kompanija za digitalnu sigurnost u Holandiji „Gemalto” radi na debitnoj kartici koja može da osigura sigurniju kupovinu pomoću ugrađenog biometrijskog skenera za otiske prstiju.

Stavite palac preko skenera na kartici, dodirnete ga na bilo kom terminalu na kojem je omogućeno takvo plaćanje i transakcija će normalno proći. Futuristički platni sistem uskoro će biti testiran u stvarnom svetu. Jedna britanska banka će započeti ispitivanje sistema narednog meseca, kada će 200 klijenata dobiti nove kartice.

„Gemalto” tvrdi da je ovakav način plaćanja manje ranjiv na hakere. Ali nijedan sistem, biometrijski ili ne, ne može da garantuje da su lični podaci korisnika potpuno sigurni, jer čak i otisci prstiju mogu da budu krivotvoreni ili ukradeni. Ali u poređenju sa PIN-om ovaj način verovatno će biti mnogo sigurniji. Kompanija je saopštila da je sistem dovoljno siguran i da će zbog toga biti ukinut novčani limit pri kupovini, što je ograničenje koje se praktikuje kada se koristi kartica bez PIN-a.

Izvor: Politika
Slika: Pexels

Može Vas zanimati

About the Author: Portal Potrošač

Verified by MonsterInsights