„Od polja do stola“ – Borzan zadužena za reformu proizvodnje hrane u EU

„Od polja do stola“

Potpredsednica evropskih socijalista Biljana Borzan preuzela je ključnu ulogu u izradi EU strategije „Od polja do stola“. Hrvatska evroparlamentarka imenovana je izvestiteljkom evrosocijalista za korenitu reformu koja će obuhvatiti celokupnu proizvodnju, preradu, transport i potrošnju hrane u Evropi.

– Hrana se na policama trgovina ne pojavljuje sama od sebe, ona od polja do stola pređe veliki put, prođe puno vrednih ruku. Korona kriza je pokazala da taj put treba učiniti kraćim jer, kao i svaka zavisnost, tako ni zavisnost o uvozu hrane nije dobra. Moj cilj je da ovom reformom profitiraju svi uključeni – proizvođači ekonomski, priroda ekološki, a potrošači zdravljem, kvalitetom i dostupnošću – najavila je Borzan.

Evropska komisija je danas predstavila predlog reforme koja ima nekoliko glavnih odrednica. Radiće se na smanjenju upotrebe hemijskih pesticida, umetnih gnojiva i antibiotika u proizvodnji hrane. Prerada i trgovina će biti obuhvaćeni kroz promene u načinu prevoza, skladištenja i pakovanja.

Plan je da se do 2030. za 50 posto smanji upotreba pesticida i antibiotika u poljoprivredi, a za 25 posto povećati površine pod ekološkim uzgojem u EU.

Istraživanja pokazuju da potrošači sve više žele da znaju odakle dolazi hrana, da li je proizvedena na održiv način i kakva je njena hranjiva vrednost, tako će i etikete, kao i označavanje doživeti promene.

Prema nedavnim istraživanjima 65 posto hrvatskih kupaca najčešće kupuje u velikim supermarketima, 76 posto ih obraća pažnju na oznake i deklaracije, a 44 posto njih redovno izdvaja više za kvalitetan proizvod.

– Smatram kako je ovo idealna prilika da se kroz bolje označavanje hrane uspori galopirajuća epidemija gojaznosti, posebno kod dece. Potrošači se putem jednostavnih oznaka mogu usmeriti ka nutritivnim i zdravijim proizvodima na policama. Nadalje, šargarepa koja je sinoć izvađena iz zemlje ili salata koja je jutros ubrana imaju daleko višu kvalitetu i nutritivnu vrednost od onih koje su do naših tanjira prešle hiljadu kilometara – smatra evrozastupnica.

Strategija „Od polja do stola“  se sastoji od 27 konkretnih zakonskih predloga i smernica koje će kroz nadolazeće razdoblje doći na usvajanje u Evropski parlament.

Više na: https://ec.europa.eu/food/farm2fork_en

Brisel,  20. 05. 2020.
Izvor: Kancelarija evroposlanice Biljane Borzan
Foto: Pexels

Može Vas zanimati

About the Author: Portal Potrošač

Verified by MonsterInsights