Novi trend u svetu: smanjuje se isporuka novih mobilnih telefona

Novi trend koji je zahvatio kupce mobilnih telefona da ne kupuju nove telefone, već da što duže koriste stare, izazvao je glavobolju proizvođačima ovih uređaja. Industrija pametnih telefona planira da se uhvati u koštac s globalnim usporavanjem prodaje pomoću novih, skupih sklopivih uređaja koji mogu podržati superbrzi mobilni internet poznat kao 5G.

To možda neće biti dovoljno da se potrošači podstaknu da zamene svoje stare pametne telefone sve dok oni dobro rade, rekli su neki britanski, singapurski i kineski potrošači.

U kompaniji International Data Corporation kažu da je isporuka pametnih telefona u prvom tromesečju 2019. pala za 6,6 odsto na godišnjem nivou.
To je još više nego što je bio pad od 4,9% u zadnjem četvrtom kvartalu 2018. godine.

Industrija pametnih telefona ima plan od dva dela za rešavanje globalnog usporavanja u prodaji: prodavati skupi novi tip mobilnog uređaja koji je u mogućnosti da se pretvori u tablet i promovisati telefone koji mogu da podrže superbrzi mobilni internet standard 5G.

Ali ta nova taktika možda neće biti dovoljna da odmah podstakne ljude da zamene stare pametne telefone, sve dok su u dobrom stanju.

Ben Vud, šef istraživanja CCS Insajta, objasnio je da se svi proizvođači pametnih telefona trenutno suočavaju s „jednim sveobuhvatnim problemom“ – njihovi uređaji izgledaju prilično slično i imaju sličnu funkcionalnost.

Kada su se prvi put pojavili mobilni telefoni, došlo je do ogromnih inovacija u hardveru i softveru, ali to sada nije slučaj, tvrdi Vud.

Proizvođači pametnih telefona takođe se klade na superbrzi internet kao podsticaj da sve više ljudi zameni postojeći uređaj za novi koji može podržati 5G mobilni internet.

Izvor: Srbija danas
Slika: Pexels

Može Vas zanimati

About the Author: Portal Potrošač

Verified by MonsterInsights