Nova upozorenja na kremama za sunčanje

Nanočestice titan-dioksida (E-171), koji se nalazi u sprejevima s UV faktorom, mogu biti štetne ako se udahnu

Evropska komisija priprema odluku kojom će proizvođači imati obavezu da korisnike krema za sunčanje dodatno upozoravaju o mogućim štetnim efektima ovih proizvoda.

Ovo se prvenstveno odnosi na kreme s UV faktorom, koje se u pakuju u obliku spreja, a koje sadrže aditiv E-171, odnosno titan-dioksid. Nanočestice ovog aditiva, kako je utvrđeno, prilikom udisaja mogu imati kancerogeno dejstvo, rekao je za „Politiku” profesor Ivan Stanković, predsednik Saveta za bezbednost hrane Srbije.

O aditivu E-171 poslednjih dana se dosta govori u svetskim medijima. Kako je prenela agencija Rojters, Francuska planira da od 2020. godine zabrani korišćenje ovog aditiva koji se nalazi u mnogim proizvodima, a najčešće u slatkišima i žvakama. Mediji su preneli da je Francuska nacionalna agencija za zdravlje i bezbednost saopštila da nema dovoljno dokaza koji bi garantovali bezbedno korišćenje tog aditiva. Francuska vlada najavila je da će o odluci obavestiti Evropsku komisiju i ostale članice Evropske unije.

Međutim, profesor Stanković ističe da je ova informacija neprecizno preneta jer se eventualne zabrane i ograničenja zapravo odnose na nanotitan-dioksid, koji se može uneti u organizam udisajem, a ne preko hrane.

Nanotitan-dioksid se najčešće nalazi u kremama za sunčanje s UV faktorom, bojama, auto-lakovima… S druge strane, upotrebljava se i više od 70 godina u proizvodnji hrane, kao bela boja koja se koristi u kombinaciji s drugim prehrambenim bojama da bi se dobio efekat svetlijih nijansi.

– Kao aditiv u hrani u obliku mikročestice on se ne apsorbuje u organizmu, izbacuje se nepromenjen. Upozorenje koje priprema EK verovatno će se odnositi na nanotitan-dioksid u kozmetičkim proizvodima. U kremama za sunčanje koristi se kao UV filter. Tako da će potrošači verovatno biti upozoreni da izbegavaju udisanje spreja prilikom nanošenja krema – kaže profesor Stanković i objašnjava da se ovaj aditiv koristi i u prehrambenoj industriji, ali ne u obliku koji može biti štetan za zdravlje.

To je potvrdila i Evropska agencija za bezbednost hrane (EFSA) kroz nekoliko studija koje su objavljene 2006. i 2018. godine.

– Zaključak je bio da nema potrebe da se menja procena rizika koja je rađena jer se pokazao kao bezbedan u količinama u kojima se koristi – ističe naš sagovornik i dodaje da će Srbija, kao i do sada, svoju regulativu i u ovom konkretnom slučaju usklađivati s evropskim propisima. Poslednji pravilnik je iz juna 2018. i on je potpuno usklađen.

On ne očekuje da će EFSA donositi zaključke na osnovu odluke Francuske budući da je zatražila da budu urađene malo detaljnije studije u vezi s ovim aditivom, između ostalog i analize o njegovoj hroničnoj toksičnosti.

Izvor: Politika
Slika: Pexels

Može Vas zanimati

About the Author: Portal Potrošač

Verified by MonsterInsights