Republika Srpska: Nezaštićeni potrošači

Većina potrošača u Srpskoj i BiH iz meseca u mesec kući se iz kupovine vraća sa sve manje namirnica u kesama.

Razlog je konstantan rast cena, i to ne samo luksuzne robe već i osnovnih životnih namirnica koje su nasušna potreba ljudi.

Takva sudbina najviše pogađa stanovnike velikih gradova, u kojima je po nepisanom pravilu sve mnogo skuplje u odnosu na male sredine.

Tako građani Banjaluke ovih dana za pekarske proizvode moraju izdvojiti više novca u odnosu na Semberce i Prijedorčane jer su pojedini banjalučki pekari nenajavljeno cene hleba i peciva podigli do 20 feninga. Na poskupljenje svojih proizvoda su se odlučili iako cene brašna nisu rasle. Pravdaju se da su na taj korak bili primorani zbog poskupljenja raznih komunalnih nameta, ali i rasta plata. Stiče se utisak da im se iz okova većih troškova najlakše bilo iščupati preko leđa potrošača. Naviknutim na ekstraprofit, nije im palo na pamet da te više cene nameta i izdvajanja za plate kompenzuju kroz manju zaradu. Jasno je da to nije mogla biti opcija jer kako bi onda širili poslovno carstvo, kupovali vile, stanove na primorju i vozali najskuplje automobile.

Svesni činjenice da je mentalitet našeg naroda takav da hleb jedu uz sve i svašta, izračunali su da je poskupljenje od nekoliko feninga bezazleno i da neće smanjiti prodaju. Međutim, rast cena od deset do 20 feninga je možda samo naizgled zanemarljiv, ali na mesečnom i godišnjem nivou i te kako prazni kućni budžet. Tih dodatnih par feninga koje potrošači moraju izdvojiti da bi kupili hleb, kifle, pice i kroasane naročito će biti osetni u džepovima penzionera i radnika koji rade za minimalac. O nezaposlenima koji nemaju nikakva primanja suvišno je i govoriti. Za njih je ona narodna izreka hleb sa sedam kora, koja se uglavnom koristi u situacijama kada se do nečega stiže teškom mukom, sada dobila potpunu primenu i to u originalnom značenju jer će, zahvaljujući ovom poskupljenju, hleba iz pekare na njihovom stolu biti sve ređe i manje.

Ovim se još jednom pokazalo da potrošači u RS i BiH nemaju nikakva prava. Da o domaćim kupcima niko ne brine vidljivo je i u novinskim stupcima, gdje svako malo osvanu vesti o povučenim proizvodima sa polica marketa. Javna je tajna da na naše tržište stiže roba najlošijeg kvaliteta i to sve zbog trgovaca mešetara kojima je samo važna visina njihove zarade, ali i nadležnih koji ne mare preterano za prava građana.

Krajnje je vreme da se potrošači upoznaju sa svojim pravima i kažu ne onome što im serviraju trgovački lanci. Dok se to ne desi, ljubitelji pica i kroasana mogli bi smanjiti konzumaciju, ako ne zbog poskupljenja, onda zbog saveta nutricionista koji godinama upozoravaju na štetnost pekarskih proizvoda.

Izvor: Glas Srpske
Foto: Pexels

Može Vas zanimati

About the Author: Portal Potrošač

Verified by MonsterInsights