Kontrola prodaje preko interneta od strane Tržišne inspekcije

Jedan pogled na Fejsbuk ili Instagram otkriće nam nebrojeno mnogo ljudi koji na ovaj način nude svoje proizvode, mahom potpuno nelegalno. Lekovi, posteljina, odeća, obuća, igračke i hrana samo su neke stvari koje možemo da naručimo preko društvenih mreža od prodavaca od kojih nećemo dobiti ni mogućnost reklamacije, ni povraćaja novca u slučaju da dobijeni proizvod ne odgovara onom sa slike.

Kontrola prodaje preko interneta posao je Ministarstva trgovine koje je tokom prošle godine obavilo na desetine inspekcija.Pronalaženje neregistrovanih subjekata koji prodaju putem Facebooka i Instagrama i uopšte putem interneta spada u red najsloženijih poslova u borbi sa sivom ekonomijom koji zahtevaju obučenost inspektora, tehničku podršku i koordinisani rad sa drugim inspekcijama i organima gonjenja – kažu u Ministarstvu trgovine.

Za tržišnu inspekciju u ovoj oblasti je ključna saradnja sa Odsekom za visokotehnološki kriminal.Nakon otkrivanja identiteta i sedišta prodavca, sledi otkrivanje kanala dostave robe preko kurirskog servisa brze pošte kažu za Telegraf u Tržišnoj inspekciji i dodaju da se, nakon što se dobiju ovi podaci, vrši uviđaj u kuću ili stan prodavca.

Tržišna inspekcija tada izriče zabranu obavljanja delatnosti, zabranjuje oglašavanje prodaje preko stranica Fejsbuka i Instagrama i privremeno oduzima zatečenu robu. Nakon toga sledi podnošenje prekršajne prijave.Na taj način je u 2018. godini sproveden inspekcijski nadžor kod više desetina kontrolisanih subjekata, a određeni broj je još u postupku pred sudom. Tokom 2018. godine suzbijali smo aktivnost neregistrovane prodaje i prodaje krivotvorenih proizvoda kao što su dijetetski suplementi, parfemi, magnetni dušeci, obuća, sportska oprema, igračke, kao i usluga održavanja klime – kažu u Tržišnoj inspekciji.

Inspektori objašnjavaju da poseban izazov za tržišnu inspekciju nastaje u slučaju kada se Njeb hosting, usluga smeštaja Njeb stranice, izvrši na neki od internet severa širom sveta, a vlasnik te usluge je stranac i nije dostupan.

Poseban problem za potrošače je to što nelegalni internet prodavci ne poštuju ni zakone koji nas štite, pa se često dešava da na robu kupljenu na ovaj način nemamo pravo reklamacije, a trgovci često i napominju da ne vraćaju novac nezadovoljnim kupcima, što se kosi sa pravima koje imamo.Trgovac preko interneta je dužan da u trenutku zaključenja ugovora, a najkasnije prilikom isporuke robe, preda potrošaču u pisanoj formi: obrazac za odustanak od ugovora, uputstvo za odustanak od ugovora, kao i primerak potpisanog ugovora o prodaji robe na daljinu. Potrošač ima 14 dana da odustane od kupovine – kažu u Tržišnoj inspekciji.

Legalni trgovci na Fejsbuku i Instagramu moraju da ostave poslovne podatke, odnosno podatke o svojoj delatnosti, poslovno ime, adresu, telefon, PIB, propisane formulare.Kada se ti podaci ne nalaze na Fejsbuk ili Instagram stranici, već se pojavljuje samo mogućnost da se roba naruči preko telefona, potrošač treba da posumnja da se radi o neregistrovanom trgovcu – upozorava inspekcija.

Izvor: NOPS
Foto: Pexels

Može Vas zanimati

About the Author: Portal Potrošač

Verified by MonsterInsights