Kako je EU menjala život svojih građana

Osim rominga koji je unutar unije ukinut sredinom 2017, najvažnija odluka evropskih institucija jeste zabrana različitog kvaliteta proizvoda za istok i zapad

Ukidanje rominga, sigurnija kupovina preko interneta bez ograničenja, smanjenje cena telefonskih poziva i SMS-a, zabrana različitog kvaliteta proizvoda na jedinstvenom tržištu, samo su neke od odluka Evropskog parlamenta od 2014. godine koje su značajno poboljšale kvalitet života evropskih potrošača. Mediji u EU bave se ovih dana sabiranjem utisaka i računicom u kojoj meru su potrošači svesni promena koje su napravljene u poslednjih nekoliko godina.

Istraživanja pokazuju da poverenje u evropske institucije raste, ali i da su građani zainteresovani da promene, odnosno odluke, direktno utiču na svakodnevni život. Kako prenosi hrvatski Evroaktiv, od ukupno 471 zakonodavnog akta koji je podnela Evropska komisija, Parlament je raspravljao o gotovo 1.000 zakonodavnih predloga. Ono što bi verovatno većina građana naglasila kao važnu odluku jeste ukidanje rominga. U martu 2017. godine Evropski parlament je ukinuo i poslednju prepreku ka ukidanju maloprodajnih naknada za roming, a onda je, sredinom te godine, omogućeno potrošačima da telefoniraju, šalju poruke po istim cenama i kod kuće i u drugim zemljama EU. Sledeća odluka Evropskog parlamenta čiju su korist građani ubrzo osetili u praksi jeste ukidanje diskriminacije kupaca na internetu.

Svim kupcima u EU je, naime, omogućeno da kupuju robu preko interneta po istim cenama, bez obzira na to iz koje su zemlje. Nova pravila donela su obavezu prodavaca da robu šalju u sve države, bez izuzetaka, i da bude isporučena i naplaćena po istoj ceni, bez ikakvih dodatnih naknada. Uz to, obezbeđeno je i da kupci robu nabavljaju direktno, bez posrednika.

Trgovcima i bankama ograničena je samovolja tako što su smanjene naknade za plaćanje karticama. Parlament je uskoro odobrio i novi zakon kojim se zabranjuju plastični predmeti za jednokratnu upotrebu, kao što su tanjiri, pribor za jelo ili slamke za piće, prenosi Evroaktiv.

U skladu sa tom odlukom, države članice imaju obavezu da do 2029. godine prikupe 90 odsto upotrebljenih plastičnih flaša, a do 2025. najmanje 25 odsto materijala od kog su napravljene ići će u reciklažu. Do 2030. godine udeo materijala koji se može reciklirati iznosiće najmanje 30 odsto.

Kada govore o odlukama koje su promenile svakodnevni život evropskih potrošača, tu su svakako i pravila o bezbednosti na internetu, boljoj zaštiti dece, stroža pravila oglašavanja.. Inače, ono što je posebno zaintrigiralo javnost jesu propisi kojima je konačno zabranjena prodaja proizvoda različitog kvaliteta za kupce u istočnoj i zapadnoj Evropi. Evropski parlament je nedavno i formalno potvrdio rezultat pregovora o direktivi o nepoštenoj poslovnoj praksi i zabrani različitog kvaliteta proizvoda na istoku i zapadu Evropske unije. Poverenica Evropske komisije Vera Jurova je, tim povodom, izjavila da će insistirati na tome da komisija podrži projekat koji predlaže više sredstava za nacionalna tela zadužena za sprovođenje ovih propisa, kako bi oni što bolje zaživeli u praksi. Kako se proizvođači ne bi setili novih načina za varanje potrošača, u direktivi je jasno propisano da će se dve godine posle stupanja na snagu ponovo raditi analiza tržišta i proveriti da li je potrebno uvesti nove zabrane.

Izvor: Politika
Slika: Pexels

Može Vas zanimati

About the Author: Portal Potrošač

Verified by MonsterInsights