Haus des Meeres – Kuća mora na 11 spratova

Foto: Atlantiktunnel Daniel Zupanc

Pre 75 godina – preciznije 30.8.1944 – „završni kamen“ za odbrambeni toranj sa severne strane grada postavljen je na visini od 22 metra. Podignut je većinski od strane radnika na prinudnom radu iz okolnih zemalja i pušten u rad nakon 10 meseci izgradnje.

Takozvani  “Feuerleitturm” je jedini lako naoružani toranj i korišćen je primarno da otkrije koordinate prilaska neprijateljske formacije bombardera. Protivavionski topovi nalazili su se na krovu u kasarnama koje su se nalazile na kulama bliznakinjama.

Populacija koja je tražila zaštitu zauzimala je prva tri sprata u tornju u Esterházy parku. Preostali spratovi su bili korišćeni od strane vojske.

Kamen temeljac je uklonjen i osvetljen tokom ozelenjavanja zida. Informacija se nalazi na ulazu u samu zgradu. Time se šalje poruka da toranj komemorira sa porukom “Sećanja iznutra”, kao i da je dokaz na mračnu prošlost iz nacističkog perioda.

Ne postoji bolji način za proslavu praznika mira od zasađivanja vertikalnog cvetnog I biljnog vrta  na porušenom betonskom zidu. Preko 8.500 sadnica je zasađeno u metalnim posudama sa automatskim navodnjavanjem na površini od 400 kvadratnih metara. U narednom periodu posude ne bi trebalo da budu vidljive i obilna vegetacija bi trebalo da se u potpunosti razvije. Navedeni zasad je jedna od najvećih zelenih fasada u Beču i to usred Mariahilf kvarta, gde su zelene površine prilično retke.

Foto: Flakturm-HansKöppen

Kao što je već spomenuto, odabrana konstrukcija služi ne samo kao zelena površina, za hlađenje i poboljšanje kvaliteta vazduha, već i za sigurnost posetilaca parka. Preostalih pet toranjskih kula su godinama zaključane za posetioce. Time je sivilo pretvoreno u zelenu oazu! Ozelenjavanjem su stvoreni prirodni biotopi za životinje u Kući mora.

75 godina nakon završetka odbrambenog tornja, koji je uzet u zakup sa strane zološkog vrta od 1957 i prenet u vlasništvo  Kuće mora 2015. godine; građevina sama po sebi predstavlja savremeni eksterijer. Sa zadnje strane objekta nalazi se tropska kuća otvorena 2000. godine sa baštom za penjanje kojom upravlja Alpski klub. Fasada na prednjoj strani zgrade se završava velikom brzinom .

Osnovana pre 61. godinu, Udruženje the SOCIETY OF MARITIME BIOLOGY, takođe neprofitna organizacija, prebacila je kompletnu odgovornost na preduzeće Zoo GmbH, osnovano 2013, i sada nosi ime HAUS DES MEERES – SCIENCE AND RESEARCH (Kuća mora – nauka i istraživanje).

Ekstremno teški i skupi radovi su hrabro završeni na najnovijem projektu „Monster Project“ (čudovišni projekat) zvanom „Atlantic tunel“ (Atlantski tunel) u austrijskom najvećem akvarijumu sa kapacitetom od 520.000 litara morske vode.

Foto: Haibecken 4. & 5. Stock DanielZupanc

Flakturm muzej u bivšoj komandnoj sobi, napravljen je dostupnim kroz „istorijsku stazu“ i polako proširivan. „Sećanje na unutrašnjost„, naziv stalne postavke, ima za cilj da služi obostrano istorijskoj ulozi tornja kao i sadašnjosti i budućnosti.

Kuća mora trenutno radi na projektu povezivanja terase na krovu liftovima, za one koji žele da uživaju u pogledu na Beč. Liftovi i terasa su prilagođeni za osobe sa invaliditetom. Pogled na centar Beča oduzima dah i vredi posetiti terasu objekta! Posetioci mogu da uživaju u kafiću i da popiju kafu ili piće i uživaju u lepom pogledu na centar grada.

Foto: ocean’sky – Hans Köppen

57 stalno zaposlenih radnika radi 365 dana godišnje, da bi obezbedili posetiocima prijatan boravak u Kući mora. U 2010. godini Kuća mora je imala 400.000 posetioca po prvi put u svojoj istoriji. Na sreću, sa 635.363 gostiju u 2017. godini, obezbeđen je novi rekord i to devetnaesti u nizu!

U odnosu na ostale privatne institucije u gradu Beču Kuća mora je blizu broju posetioca poznatog točka u Prater parku. Verovatno i na prvom mestu po značajnim mestima koje posetioci posećuju u Beču!

Kuća mora je ugostila preko 10 miliona posetioca. Mali broj institucija može da se pohvali tom brojkom.

Od 1. januara 2013. godine Kuća mora je postala neprofitna organizacija i posluje u skladu sa potrebama modernog doba.

Foto: Palettendoktorfisch-HansNovak

The House of the Sea Aqua Terra Zoo (Haus des Meeres) nalazi se u bivšem tornju iz II Svetskog rata, i zbog njegove visine od skoro 50m, posebno je upadljiva. Međutim, teško da bilo ko može zbog spoljašnjeg izgleda zgrade da zaključi da se unutra nalazi tako bogat i šarenolik životinjski svet.

Na 11 spratova u prostoru od skoro 4000 m² nalazi se više od 10.000 životinja. Ajkule, raže, kornjače na kopnu i u vodi, krokodili, gušteri svih vrsta, zmije, slatkovodne i morske ribe, ptice, slepi miševi, različite vrste majmuna, insekti, i mnogo drugih vrsta … u kući Mora se uvek nešto novo dešava!

Foto: Daniel Zupanc

Jedan od najboljih događaja odmah do dvospratnog akvarijuma sa ajkulama jeste surferski greben. Greben stvara utisak impresivnog pomorskog surfa, gde bezbroj šarenih, tropskih riba pliva među koralima.

Na samom ulazu u Kuću mora zahvaljujući polovičnom tunelu, koji je zakrivljen, posetioci ulaze u središte dešavanja!

Sa leve i desne strane akvarijuma – nalazi se tropska kuća i Krokipark. Pokrivajući površinu od 200m² i širinu od preko 20m, tropska kuća je dom za više od 500 životinja. Tu se nalaze beli kapućini sa ćubom koji se igraju odmah do tropskih pica i moguće je uživo videti ove životinje bez barijere. U globalu, prava avantura u divljini – u samom centru Beča!

Foto: Lisztaffe-HansNovak

Krokipark je druga staklena konstrukcija koja je upadljiva spolja. Već na ulazu se uočava veliki disk po kome se kreću krokodili. Iz dela za posetioce ne samo da možete uživo prisustvovati i videti kajmanskog krokodila i svet ptica, već i znatiželjne pamučne Tamarine. Uz staklenu ogradu, nalazi se i verovatno najduži mravlji put na svetu sa ukupnom dužinom od oko 70 metara,  koji se prostire na oko dva sprata jer je prava “kuća” mrava “koji seku listove” na prvom spratu.

Foto: Tropenhaus-GüntherHulla

Prolaz kroz amazonsku džunglu je takođe vredan pažnje. Drveće, vodopadi i prelepe biljke omogućavaju posetiocima da uđu u svet Amazonije i vide guštere u granama i razne vrste riba.

Treći sprat je dom šarenim koralnim ribama. Posetioci bivaju očarani bojama riba i korala. Ovde se može pronaći i svetski poznata riba zvana „Nemo“.

Foto: Clownsfisch Daniel Zupanc

•   Na 4 spratu, može se videti bazen sa morskim konjićima i drugi ulaz u tropsku kuću, kao i veliki akvarijum/bazen sa ajkulama koji se prostire na 2 sprata i sadrži skoro 300.000 litara vode. U ovom „laganom svetu ajkula“ crno-beli morski psi i  bambusovi morski psi plivaju zajedno sa velikim morskim kornjačama zvanim „Puppi“ kao i drugim ribljim vrstama.

Foto: Seepferdchen-HansNovak

•    Na 5 spratu nalazi se prostor dubokog mora – Nautilus, japanske džinovske krabe i ostale životinje iz dubina

•    Na 6 spratu se može videti „Alois“ kineski džinovski Salamander gušter i više vrsta domaćih riba.

Foto: Rotaugenlaubfroschbaby-GüntherHulla

•    Na 7 spratu nalaze se „Gila čudovišta„. Taj naziv je rezervisan za otrovne rakove. The New Guinea Paludarium, koji se takođe ovde nalazi je dom za šarenu ribu duginih boja i  zelenog pitona – oni pripadaju zmijama udavima.

•    8 sprat je rezervisan za kameleon biljku kao i druge životinje kao što su kineski krokodilski gušter, paradajz žabe i mnoge druge.

•   Na 9 spratu leti na terasi goste dočekuju Leopard kornjače

Foto: Daniel Zupanc

•    Na 10 spratu nalazi se veliki akvarijum u kome se nalaze ajkule čekićare, morski golub iz porodice raža kao i druge ribe.

Na krovu Kuće mora nalaze se kafe i sala Ocean’sky  – koji su okruženi terasom, gde tokom dana možete napraviti pauzu, a tokom večeri, prostorija se po potrebi pretvara u salu za razne događaje, čime se svaka proslava pretvara u pravi užitak!

Foto: Helmut Mitter

Ukoliko vas put nanese u Beč i imate dovoljno vremena, svakako posetite Kuću mora. Kuću mora možete posetiti sami, sa porodicom ili sa prijateljima. Sam akvarijum, zoološki vrt, muzej, kao i terasa i kafić na krovu tornja koncipirani su tako da vam vreme proleti i da stvarno uživate u sadržajima koje ova ustanova nudi.

Zahvaljujemo se menadžmentu Kuće mora na lepom gostoprimstvu i mogućnosti da posetimo ovako lep i sadržajan objekat.

Izvor i fotografije: Haus des Meeres
#HausdesMeeres #AquaTerraZoo #HouseoftheSea
Preuzimanje teksta ili delova teksta je dozvoljeno uz navođenje izvora

Može Vas zanimati

About the Author: Portal Potrošač

Verified by MonsterInsights