Firefox Monitor – proverite da li je vaš nalog hakovan

Firefox Monitor projekat kreiran od strane Mozile pomaže korisnicima da provere da li su njihovi lični podaci kompromitovani na stranicama gde su otvorili korisnički nalog.

Hakeri mogu da ukradu podatke kao što je korisničko ime, lozinka, IP adresa i ostale podatke vezane za korisnički nalog. Na adresi Firefox Monitor moguće je uneti email adresu i proveriti da li je već korišćenja pri zlupotrebi ličnih podataka korisnika. Time korisnik može da odreaguje i da da promeni svoje lične podatke.

Takođe je moguće registrovati besplatan Firefox nalog i dobijati redovna obaveštenja ukoliko dođe do zloupotrebe podataka na nekom od velikih i poznatih sajtova.

Mozila savetuje korisnicima da urade sledeće da bi zaštitili svoje lične podatke:

  • da se koristi jaka lozinka sa različitim slovima, znakovima, brojevima kao i da se koriste i velika slova
  • da se za svaki sajt koristi različita lozinka
  • da se sigurnosna pitanja tretiraju kao dodatna lozinka
  • da se koriste servisi za pamćenje lozinke kao što su 1Password, Lastpass, Dashlane, Bitwarden i drugi, koji će pamtiti lozinke, logovati korisnika na sajtove i davati sajtove kako da lozinke budu bezbednije
  • da se koristi dvofaktorska autentifikacija, kao što je na primer slanje jednokratnog koda putem sms poruke na registrovani broj telefona korisnika. Bez njega nije moguće logovanje na korisnički nalog
  • da se korisnik prijavi na Firefox servis za slanje obaveštenja o hakovanim nalozima

Za Mozilu je jaka lozinka jednaka boljoj zaštiti

Izvor: Mozilla
Slika: PexelsMože Vas zanimati

About the Author: Portal Potrošač

Verified by MonsterInsights