Evropski parlament potvrdio mere za smanjenje gomilanja plastike u prirodi

Evropski parlament je na plenarnoj sednici u Strazburu potvrdio direktivu o smanjenju uticaja plastike na okolinu kojom će se zabraniti upotreba jednokratnih plastičnih predmeta koji najviše zagađuju prirodu. Eurozastupnici svih političkih opcija su velikom većinom podržali nova pravila kojima se želi smanjiti gomilanje plastike čiji uticaj na okolinu postaje sve teži. Nova pravila stupaju na snagu 2021. godine.

„Ako nastavimo ovim tempom, plastični otpad će 2050. godine u okeanima biti prisutan u većoj količini od same ribe. Procene su da je u svetskim okeanima preko 150 miliona tona plastike i Hrvatska, kao zemlja koja živi s morem i od mora, trebala bi biti prva koja će podržati EU u nastojanjima da smanji gomilanje plastike u Jadranu i prirodi,“ izjavila je Biljana Borzan, članica odbora za zaštitu okoline, javnog zdravlja i sigurnosti hrane EP.

U slučajevima u kojima postoje lako dostupne i cenovno pristupačne alternative, na tržištu će se zabraniti jednokratni plastični proizvodi. Tako da od 2021. više ne bi trebalo da se prodaju plastični štapići za uši, pribor za jelo, tanjiri, slamčice, štapići za mešanje pića, lagane kese, držači za balone, predmeti od bio-razgradive plastike i određenih vrsta stiropora.

Države članice će do 2029. godine morati omogućiti ponovno prikupljanje 90 % upotrebljenih plastičnih boca, a do 2025. najmanje 25 % materijala iz kojeg su te boce izrađene mora biti pogodno za reciklažu. Do 2030. procenat materijala koji se može reciklirati mora biti barem 30%.

Proizvođači i industrija ubuduće moraju da učestvuju u troškovima upravljanja otpadom i čišćenja kao i merama za jačanje osvešćenosti u vezi s korišćenjem kutija za hranu, ambalažnih vrećica i omota, kutija za čaše za napitke, opušaka, vlažnih maramica, balona i laganih plastičnih kesa.

„Naša i prethodne generacije su toliko koristile plastiku da se njene čestice pronalaze ljudima u plućima i hrani koju jedu, a još nije poznato kakav uticaj na zdravlje ima mikroplastika u vazduhu, vodi i hrani. Radi se o problemu koji se samo delom može rešiti zakonima i zabranama, no ako svako od nas ne odluči da bude odgovorniji s plastikom, naši unuci će nas jednog dana pitati gde nam je bila pamet,“ zaključila je SDP-ova europarlamentarka.

Izvor: Office of Mrs. Biljana Borzan MEP (S&D, Croatia)
Slika: Pexels

Može Vas zanimati

About the Author: Portal Potrošač

Verified by MonsterInsights