EU razmatra upotrebu oznaka za zdravu i nezdravu hranu na pakovanjima

Borzan: Porezi nisu jedini način da se poboljša zdravlje zajednice

Kao jednu od mera u borbi protiv epidemije debljine i gojaznosti Evropska unija razmatra upotrebu tzv. „semafor“ sistema u trgovini hranom i pićem. Radi se o oznakama na pakovanju hrane koje kroz boje i slova kupcu pokazuju nutritivnu vrednost proizvoda – od najzdravijeg tamnozelenog „A“ , do  najmanje zdravog crvenog „E“.

Tu informaciju je evrozastupnicima dala kandidatkinja za evropsku komesarku za zdravlje i bezbednost hrane Stella Kyriakides na saslušanju u odboru za okolinu, zdravlje i bezbednost hrane Evropskog parlamenta. Kyriakides je kazala da istraživanja pokazuju da građani žele imati takvu vrstu informacije i kako će krajem 2019. komisija objaviti studiju o nutritivnim oznakama.

Srčane bolesti su najčešći uzrok smrti u Hrvatskoj i velikom delu EU i zato sam urgirala u svojoj političkoj grupi da ovo bude jedno od naših pet pitanja poverenici. Sistem oznaka je jednostavan za implementaciju, a kupcu pomaže da donese odluke jer među mnoštvom proizvoda nije lako razaznati koji sadrže zdrave, a koji nezdrave sastojke. Uvođenje ovih oznaka sigurno bi pomoglo u situaciji kada je više od trećine stanovništva Evrope ima prekomernu težinu ili je gojazno, – kazala je članica odbora i potpredsednica Evrosocijalista Biljana Borzan.

Izvor: Kancelarija Biljane Borzan

Sistem „Nutriscore“ se na dobrovoljnoj osnovi upotrebljava u Francuskoj, Belgiji i Španiji, a još nekoliko zemalja čeka  odluku Evropske komisije. Nutritivna vrednost hrane ili pića se izračunava uzimajući u obzir odnos sastojaka koje bi trebalo manje konzumirati (kalorije, zasićene masti, šećeri, soli) i onih koje su zdraviji (vlakna, belančevine, orašasti plodovi, voće i povrće), putem algoritma kojeg su razvili nezavisni stručnjaci.

– Proizvođači i trgovci hranom u zemljama koje koriste sistem su se uključili u projekt kako bi pokazali brigu za javno zdravlje i društvenu odgovornost. Moj cilj je da se ovaj ili sličan sistem počne upotrebljavati i u Hrvatskoj kako bi se popravila zdravstvena slika društva, koja je u nekim segmentima vrlo zabrinjavajuća. Poreska politika nije jedini način da se to postigne. U tom smeru planiram razne aktivnosti i inicijative u Evropskom parlamentu kao i u Hrvatskoj,- najavila je Borzan.

Izvor: Kancelarija evroposlanice Biljane Borzan
Foto: Pexels

Može Vas zanimati

About the Author: Portal Potrošač

Verified by MonsterInsights