EU – Odbor Evrpopskog parlamenta je izglasao zabranu za ugrađene kvarove

EU - Biljana Borzan - Izglasana zabrana za ugrađene kvarove

Borzan zabranila ugrađene kvarove!

Veliko postignuće ostvarila je danas hrvatska evroparlamentarka Biljana Borzan, Odbor za zaštitu potrošača i unutrašnje tržište Evropskog parlamenta izglasao je zabranu ugrađenih kvarova i programiranog zastrevanja proizvoda. Deo je to nove EU Direktive o osnaživanju položaja potrošača u zelenoj tranziciji, za koji je zastupnica Borzan glavna autorka i pregovaračica.

Podsećamo, Borzan je sprovela istraživanje koje je pokazalo kako čak 94 posto građana Hrvatske smatra da su uređaji proizvedeni pre 20 godina trajali duže nego uređaji proizvedeni danas. Isto tako, istraživanja su pokazala kako se najviše uređaja pokvari između druge i treće godine upotrebe, odmah nakon isteka obavezne garancije.

„Presrećna sam, ovim privodim kraju borbu za zaštitu potrošača od ugrađenih kvarova koju sam započela još 2014.! Zakonom ćemo osigurati duže trajanje uređaja, bolju mogućnost popravaka i servisa te jeftinije i dostupnije rezervne delove. Nadalje, zabranjuje se ugrađivanje komponenti koje ograničavaju trajanje uređaja i prodaje dobra za koje je dokazano da ima ugrađeni kvar, poput kontrolera za Nintendo Switch,“ kazala je Borzan. 

Istraživanja takođe pokazuju kako 90 posto građana smatra kako su rezervni delovi preskupi, a 78 posto kako na uređajima treba biti oznaka mogu li se lako i povoljno popraviti u slučaju kvara. Ti i slični problemi su takođe predmet novog zakona, čiji je cilj smanjenje preteranog bacanja potrošačkih dobara i trošenje resursa, odnosno da se omogući potrošačima da biraju održivije opcije pri kupovini.

„U novi zakon sam uključila veliki broj dobrih stvari za građane. Bit će protivzakonito reklamirati da uređaj, npr. veš-mašina, ima garantovan broj radnih sati ukoliko to nije tako. Nadalje, neće biti moguće prodavati uređaje koji se ne mogu popraviti, bez da se o toj činjenici informiše kupac. Prekidamo još jednu iritantnu praksu, prodaju dobara koja traže zamenu potrošnih delova ranije nego što je potrebno, npr. kad printer počne da signalizira da nema boje, iako je toner još relativno pun, “objasnila je hrvatska evroparlamentarka.

Nakon Odbora za zaštitu potrošača i unutrašnje tržište, nova pravila moraju biti potvrđena glasanjem celokupnog Evropskog parlamenta na plenarnoj sednici, što se očekuje u aprilu. 

„Novim zakonom sam gadno stala na žulj onima koji profitiraju od toga da se proizvodi prevremeno kvare i bacaju, pa očekujem kako oni neće sedeti na rukama do glasanja na plenarnoj sednici. Proteklih meseci su intenzivno lobirali da se pravila razvodne i oslabe, i to će se sada samo pojačati. Moj posao je da ih u tome sprečim, da ispunim obećanja koja sam dala građanima na početku mandata i učiniću ću sve u mojoj moći da to tako i bude!,“ najavila je Borzan. 

Predlog zakona je na odboru izglasan s glasova 39 „za“, 1 „protiv“ i 1 suzdržanim.

Video: https://www.youtube.com/watch?v=ASnukunkRBQ

Brisel 28.03.2022.
Izvor: Office of S&D Vice-President Mrs. Biljana Borzan MEP
Foto: Pexels

Može Vas zanimati

About the Author: Portal Potrošač

Verified by MonsterInsights