EU: Kupci žele kvalitetnije proizvode

Građani žele kvalitetnije proizvode, koji ne traju samo do isteka garancije

Borzan: Građani žele kvalitetnije proizvode koji ne traju samo do isteka garancije

Danas je u Evropskom parlamentu usvojena rezolucija o Novom zelenom sporazumu. Usvojeni su i doprinosi potpredsednice evropskih socijalista Biljane Borzan koja je i izvestilac za održivu potrošnju.

„Već godinama insistiram da proizvodi trebaju da traju duže. Radi troškova za građane i radi okoline ne možemo dozvoliti da nam se na primer mašine za pranje veša ili televizori kvare nedugo nakon isteka minimalne garancije, a da proizvodi koje su kupili naši roditelji još uvek rade. Čak 92 posto Francuza veruje da su neki proizvodi namerno napravljeni s greškom, kako bi se građani primorali da iznova kupuju novi model“, kaže Borzan.

U rezoluciju o Novom zelenom sporazumu uvrstila je zabranu ugrađenih kvarova, redizajn proizvoda na način da se mogu lakše popraviti kao i označavanje minimalnog očekivanog roka trajanja na proizvodima.

„Građani su voljni platiti više za kvalitetnije uređaje koji će trajati duže. Uz to čak 77 posto građana preferira popravak od ponovne kupovine, ali uređaji se sastavljaju tako da ih je skuplje popraviti nego zameniti. Broj servisa za popravak drastično pada, u Nemačkoj za 13, a u Poljskoj za 16 posto, a s druge strane količina otpada u prirodi se povećava“, pojašnjava Borzan.

Rezolucija o Novom zelenom sporazumu je odgovor Evropskog parlamenta na predloženi plan Komisije da Evropa postane klimatski neutralan kontinent do 2050. Postavlja temelje za nove zakonske pakete koji će se pregovarati u narednom periodu. Usvojena je sa 482 glasa za.

Biljana Borzan, Evropski parlament, 15.01.2020.

Izvor: Kancelarija Biljane Borzan, Evropski parlament

Može Vas zanimati

About the Author: Portal Potrošač

Verified by MonsterInsights