EU kaznila Masterkard sa 570 miliona evra

Izvor: Pexels

Evropska komisija kaznila je američku grupu Masterkard sa 570 miliona evra zbog veštačkog uvećavanja troškova plaćanja karticom na štetu potrošača i prodavaca u EU.

Brisel je u julu 2015. uputio žalbu američkoj firmi Masterkard koji je prema Komisiji drugi najveći sistem plaćanja karticama u evropskom ekonomskom prostoru (EU, Norveška, Island i Lihtenštajn).

Žalba se odnosila na to što je prema propisima Masterkarda banka prodavnice gde je kartica upotrebljena bila u obavezi da primeni proviziju u zemlji u kojoj se nalazi prodavac čime se sprečavalo traženje boljih uslova plaćanja karticama u bankama širom Evrope.

Pre 9. decembra 2015. kada su stupili na snagu evropski propisi koji uvode gornji limit za provizije, one su se znatno razlikovale od jedne do druge zemlje.

Istraga Brisela je ustanovila da su zbog propisa Masterkarda prodavci plaćali skuplje bankarske usluge nego što bi plaćali da su mogli slobodno da biraju jeftinije bankarske usluge širom Evrope.

Na taj način su se povećavale cene kako za prodavce tako i za kupce, bila je ograničena prekogranična konkurencija i veštački je bilo podeljeno jedinstveno tržište, navela je Komisija.

Evropska komesaraka za konkurenciju Margarete Vestager rekla je da su propisi Masterkarda veštački podizali troškove plaćanja karticom što je nanosilo štetu potrošačima i prodavcima u EU.

Kazna je smanjena za 10 odsto zbog saradnje kompanije s istražiteljima.

Američka grupa je saopštila da su već izmenjeni propisi da se usklade s evropskim propisima od decembra 2015. i da nije potrebno da sada koriguje svoju trgovinsku praksu.

Izvor: N1 Beograd
Foto: Pexels

Može Vas zanimati

About the Author: Portal Potrošač

Verified by MonsterInsights