EU će zakonom zabraniti ugrađene kvarove

Kvarenje uređaja nakon isteka garantnog roka

Hrvatska evroposlanica i potpredsednica evropskih socijalista Biljana Borzan je tokom saslušanja belgijskog kandidata za Evropsku komisiju Didiera Reyndersa postavila pitanje vezano za kvarenje uređaja nakon isteka garantnog roka.

„U prošlom mandatu Evropski parlament je jasno iskazao zahtev za ekološkim dizajnom uređaja kao i dostupnost rezervnih delova. Čak 77 posto građana EU preferira popravak od kupovine novog uređaja. Krajnje je neodgovorno da na tržištu ne postoje rezervni delovi, pa je potrošač na zbog napuklog dela na na mašini za veš koji bi iznosio 50 kuna (800 dinara), bio primoran da kupi nov uređaj“, rekla je Biljana Borzan.

Upozorila je i na tvrdnje koje trenutno ispituje Evropska komisija u okviru programa Horizon 2020 da su neki uređaji proizvedeni s ugrađenim kvarom kako bi se potrošači primorali da odmah nakon isteka garancije kupe noviji model. U Francuskoj je na primer takva praksa zakonom zabranjena, a Borzan traži zabranu na nivou EU.

„Ove nedelje su stupile na snagu izmene direktive o ekodizajnu koje nalažu dostupnost rezervnih delova za hladnjake, perilice za rublje, perilice za suđe, televizijske ekrane i rasvetne uređaje u roku 7 do 10 godina. Ta lista treba da se proširi na sve proizvode“, kaže Borzan.

Navela je i kako je šteta za okolinu, zbog stalnog gomilanja otpada, nemerljiva. Istraživanja su pokazala da su ponovna upotreba, ili popravak, puno bolji čak i od recikliranja proizvoda jer stvaraju preko 10.000 novih radnih mesta i imaju bolji uticaj na okolinu. Dokazano je takođe da su potrošači voljni da plate više za trajnost proizvoda. Na primer, kako bi im mašina za pranje veša trajala dve godine duže, spremni su da izdvoje 100 evra više. Uvođenje minimalne oznake trajanja proizvoda dovelo bi, stoga, do povećanja prodaje označenih proizvoda za 55 posto.

Kandidat za komesara u Evropskoj komisiji Reynders je odgovorio da EU mora imati jasan stav o tome problemu te kako i on smatra da dobrovoljne mere nisu dovoljne. Rekao je da će Evropska komisija izaći s predlogom zakona kojim će se zabraniti ugrađeno kvarenje uređaja.

Izvor: Kancelarija evroposlanice Biljane Borzan
Foto: Pexels


Može Vas zanimati

About the Author: Portal Potrošač

Verified by MonsterInsights