EU – Borzan za izjednačavanje cena međunarodnih EU poziva s domaćim

Biljana Borzan - Evropski parlament

Ove nedelje je Odbor za unutrašnje tržište i zaštitu potrošača Evropskog parlamenta izglasao predlog Biljane Borzan i evropskih socijalista za izjednačavanje cena međunarodnih telefonskih poziva s pozivima u domaćoj mreži.

„Ukidanje visokih cena telefonskih usluga u romingu je jedna od neprepoznatljivijih odluka EU. Građani kad putuju u EU mogu koristiti mobilne mreže, zvati, slati poruke, po istim uvetima kao kad su kod kuće. Od stupanja te odluke na snagu, više od 170 miliona građana je profitiralo. Podržavamo Komisijinu odluku da se ta mera produži, ali ih pozivamo da spuste cenu međunarodnih poziva, dakle kada od kuće zovemo u drugu državu EU, na nivo domaćih“, izjavila je Biljana Borzan.

U prošlom mandatu radila je na snižavanju cene međunarodnih poziva koja je ograničena na  19 centi po minutu i 6 centi po SMS-u bez PDV-a.

„To je bio prvi korak i kraj astronomskih cena koje su znale da budu i do dvadeset puta veće. Cene međunarodnih poziva bi trebale da budu jednake domaćim po istim principima kako što su cene poziva u roamingu jednake domaćim cenama. U izveštaju smo takođe pozvali da se potrošač bolje informiše o posebnim uslovima, kao i da se bolje uredi odredba koje se odnosi na putnike u tranzitu avionom ili brodom. Neslavan primer je nemačka putnica koja je ne znajući da se roaming drugačije obračunava na brodu na moru, dobila račun od 11 hiljada evra“, izjavila je Borzan.

Mišljenje je u Odboru za unutrašnje tržište i zaštitu potrošača usvojeno jednoglasno.

Brisel, 18.07.2021.
Izvor, Foto: Office of S&D Vice-President Mrs. Biljana Borzan MEP

Može Vas zanimati

About the Author: Portal Potrošač

Verified by MonsterInsights