EU – Borzan: Aviokompanijama treba pomoći samo ako vrate novac putnicima

Kompanijama ne treba pomagati ako ne vracaju novac

Otkazani letovi tokom pandemije

Potpredsednica evropskih socijalista Biljana Borzan je tokom saslušanja predstavnika Evropskog revizorskog suda u Evropskom parlamentu tražila da se pomoć aviokompanijama uslovi poštovanjem prava putnika, odnosno vraćanjem novca putnicima kojima su otkazani letovi.

Evropski revizorski sud je objavio izveštaj kojim je ustanovio da je došlo do kršenja prava putnika u avio prometu. Od početka pandemije do marta ove godine otkazano je oko 70 posto letova, a time i putovanja desetak miliona putnika.

„Koji je smisao evropskih pravila ako se prvom prilikom krše!? Direktiva o pravima putnika u avio prometu propisuje da u slučaju otkazivanja leta putnik ima pravo na povraćaj novca u roku 14 dana. To pravo ne samo da se nije poštovalo, već mi se javljaju građani koji ni nakon godinu dana nisu dobili povraćaj novca. To posebno ljuti kad se setimo koliko novca su države članice dale aviokompanijama kako bi prebrodile krizu“, rekla je Biljana Borzan.

Izveštaj revizorskog suda pokazuje kako su države članice dale oko 31,8 milijardi evra državne pomoći aviokompanijama, ali ni jedna nije uslovila pomoć poštovanjem prava putnika.

„Države su propustile da zaštite građane i potrebna je dodatna koordinacija na nivou EU. Pokazalo se i kako kompanije debelo koriste to što putnici nisu upoznati sa svojim pravima. Manje od polovine putnika je upoznato sa svojim pravima i deo je prihvatio vaučere ne znajući da imaju pravo povraćaj novca“ rekla je Borzan.

Borzan je podržala ideju da se osnuje i poseban fond za prava putnika koji bi se koristio u ovakvim situacijama kako bi se osigurala prava krajnjih korisnika.

Brisel, 13.07.2021.
Izvor, Office of S&D Vice-President Mrs. Biljana Borzan MEP
Foto: Pexels

Može Vas zanimati

About the Author: Portal Potrošač

Verified by MonsterInsights