Dogovor EU institucija o zabrani različitog kvaliteta proizvoda na istoku i zapadu EU

Borzan: Teško je ne biti emocionalan, ovo je kraj rovovske borbe za ravnopravnost

Sinoć je nakon deset sati pregovora postignut konačni dogovor evropskih institucija o zabrani dvostrukog kvaliteta proizvoda na istoku i zapadu EU u okviru revizije Direktive o nepoštenoj poslovnoj praksi. Hrvatska evroparlamentarka Biljana Borzan je rekla kako je reč o završetku petogodišnje borbe koja će rezultirati jednakim kvalitetotm svih proizvoda u celoj Evropi.

„Teško je ne biti emocionalan u ovakvom trenutku. Kad sam krenula u ovu borbu uveravvali su me da je to unapred izgubljena bitka jer neću moći da nadjačam pritisak multinacionalnih kompanija. Srećom, poklopilo se jer su sve zemlje iz istočne EU u svim institucijama radile u istom smeru i nisu pristajale na kompromis“, kazala je Borzan.

Istraživanje koje je organizovala s Hrvatskom agencijom za hranu je bila kap koja je prelila čašu jer su rezultati pokazali da je trećina prehrambenih i neprehrambenih proizvoda u Hrvatskoj nižeg kvaliteta nego u Nemačkoj, ali i skuplja.  Čak 82 posto hrvatskih građana se izjasnilo kako smatraju da nas multinacionalne kompanije tretiraju kao građane drugog reda.

„Mene su ti rezultati obvezali i obećala sam da neću stati dok ne ostvarimo stvarnu ravnopravnost za sve građane EU. To je bio rovovski posao, ali sinoć je dogovorena zabrana različitog kvaliteta za sve proizvode, dakle i hranu, ali i tehniku, automobile i slično“, objasnila je Borzan.

Dogovorena je i sigurnosna odredba da Evropska komisija mora u roku tri godine napraviti ocenu efikasnosti novih pravila i po potrebi napraviti strože propise.

Prema proceduri, dogovor još moraju potvrditi i Veće i Evropski parlament konačnim izglasavanjem u narednim nedeljama.

Izvor: Office of Mrs. Biljana Borzan MEP (S&D, Croatia)
Slika: Pexels

Može Vas zanimati

About the Author: Portal Potrošač

Verified by MonsterInsights