Da li su potrošači u Hrvatskoj zaštićeni?

Da li su potrošači u Hrvatskoj dovoljno zaštićeni

Borzan oštro po ministru;
Borzan Horvatu: Novi način finansiranja udruženja potrošača doveo je Hrvatsku na evropsko dno!

Hrvatski ministar privrede Darko Horvat danas je predstavljao prioritete hrvatskog predsedavanja Većem EU na Odboru za unutrašnje tržište i zaštitu potrošača Evropskog parlamenta. Potpredsednica evropskih socijalista Biljana Borzan ga je prozvala za loše stanje potrošačkih prava u Hrvatskoj.

„Hrvatska je po potrošačkim pravima na samom dnu EU već nekoliko godina za redom. Razgovaramo o mehanizmu kolektivne tužbe, novim pravilima za nepoštene poslovne prakse, ali meni se čini da zaboravljate da bi nosioci tih mehanizama trebalo da budu udruženja potrošača! Kako mislite da će to raditi u Hrvatskoj, gde su se u zadnje tri godine ugasila Savetovališta, niz udruženja i centara za mirenje zbog nekvalitetnih konkursa koje sprovodite. O kvalitetu Vašeg rešenja za potrošače najviše govori činjenica da Vaše ministarstvo rešava upola manje pritužbi nego što su pre rešavala Savetovališta. S kojim resursima bi se tako opustošena uruženja trebala boriti protiv velikih tržišnih igrača?“, pitala je Borzan.

Ministar Horvat je odgovorio: „Da, delimično ste u pravu. Mi smo unazad dve godine uveli projektno finansiranje u cilju edukacije i osvešćivanja potrošača. Udruženja nisu limitirana, bitno je da ljudi koji rade vide da dobre ideje imaju izvore finansiranja“.

„Ministar kaže da sam ja delimično u pravu, ja kažem da je on potpuno u krivu. Novi način i vrste konkursa koje sprovodi su dovele do gašenja udruženja potrošača. Ako u razredu od 30 učenika 25 padne razred, jesu li krivi učenici ili učitelj? Građani koji imaju problem nailaze na zatvorena vrata. Nemojmo zaboraviti da su Savetovališna rešavala po 20 hiljada upita godišnje, i vratila građanima na desetine hiljada kuna u sporovima s trgovcima. Novi sistem ministra Horvata doveo je Hrvatsku na evropsko dno po pravima potrošača!“, komentarisala je Borzan.

Foto: Pexels

Biljana Borzan, Evropski parlament, 22.01.2020.

Izvor: Kancelarija Biljane Borzan, Evropski parlament

Može Vas zanimati

About the Author: Portal Potrošač

Verified by MonsterInsights