Da li ćemo za plastiku dobijati novac

Srbija će do kraja godine doneti odluku o uvođenju sistema za prikupljanje PET ambalaže

Ministarstvo životne sredine doneće do kraja godine odluku kojom će se potrošačima u Srbiji omogućiti da u prodavnice vraćaju plastičnu ambalažu uz naknadu trgovaca. Za sada nije dogovoreno da li će trgovci, kada im se donese ambalaža, kupcima vraćati određen iznos novca ili će se na neki drugi način davati naknada za vraćenu PET ambalažu. Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan rekao je za Tanjug da će se do kraja ove godine doneti odluka o uvođenju sistema za prikupljanje PET ambalaže. Prema rečima ministra, u toku je izrada studije o takozvanom depozitnom sistemu, a koja će, kako je najavio, za nekoliko nedelja biti na javnoj raspravi. „Na kraju ćemo doneti odluku ali ovako više ne može da bude niti će biti. Naša odluka će biti zasnovana na interesu da Srbija bude potpuno čista”, napominje ministar.

Posle javne rasprave, dodaje, ministarstvo će doneti odluku, a Trivan očekuje da do kraja godine to pitanje bude „otvoreno i zatvoreno”. Govoreći o efektima naplate plastičnih kesa u prodavnicama, kaže da je ova mera smanjila njihovo korišćenje za 70 odsto u Srbiji. „Još nisam sasvim zadovoljan. Biću zadovoljan kada plastiku tog tipa potpuno izbacimo iz upotrebe, ili svedemo na minimum”, kaže Trivan i ističe da se moraju menjati navike građana povodom pitanja upotrebe plastičnih kesa. Trgovinski lanci, podseća, prvo su kese naplaćivali dva dinara, a neki od njih su nedavno podigli cenu kese na pet dinara. „Šta će se desiti dalje i koliko će cena ići gore ili dole, zavisi od njih”, kaže ministar.

Trivan najavljuje i da će resorno ministarstvo ove godine raditi na izmeni propisa pa će neke od nadležnosti ovog ministarstva, promeniće i regulativu, biti prenete na opštine i gradove. „Dobro je da građani znaju da su njihovi lokalni lideri u stvari odgovorni za stanje životne sredine, da sav pritisak povodom pitanja životne sredine ne bude usmeren ka ministarstvu i Vladi Srbije. Što više tih instrumenata budemo predavali lokalnim zajednicama, Srbija će nam biti čistija”, istakao je Trivan.

Izvor: Politika
Foto: Pexels

Može Vas zanimati

About the Author: Portal Potrošač

Verified by MonsterInsights