Crna Gora: Ko ne vrati cent ili dva, platiće kaznu

Dok trgovci tvrde da apoena po cent i dva nema, iz CBCG tvrde suprotno. Izmjenama Zakona o zaštiti potrošača predviđeno je da će, ko ne bude vratio cent ili dva, platiti kaznu.

Iz CBCG kazali da u svakom momentu raspolažu dovoljnim količinama apoena: Nevraćanje kusura od cent, dva, pa i pet trgovci pravdaju nedostatkom ovih apoena, ali ih iz Centralne banke demantuju navodeći da ih u svakom momentu ima dovoljno.
Kolika se na taj način ostvari „zarada“ nije poznato, ali je ilustrativan podatak da je prodavnica na periferiji od 100 kvadrata godišnje od nevraćanja sitnih apoena „dobra“ 1.800 eura.

ZAKON

I dok trgovci zadovoljno trljaju ruke, potrošači su se na nevraćanje sitnog kusura, odnosno zaokruživanje na pet ili deset centi izgleda navikli, pa su žalbe rijetke. I da ima više žalbi trgovci se ne bi nasjekirali, jer po važećem zakonu ne mogu pretrpjeti nikakvu kaznu. Takva situacija uskoro će se promijeniti, pošto se pripremaju izmjene Zakona o zaštiti potrošača kojima se propisuje prekršajna odgovornost za nevraćanje cent, dva…
Po važećim zakonima, kako kažu u Upravi za inspekcijske poslove, vraćanje ovog kusura nije regulisano, zbog čega nemaju zakonskog osnova za preduzimanje mjera.

Iz Centralne banke su kazali Pobjedi da u svakom momentu raspolažu dovoljnim količinama apoena. Među kojima i „sitnih“.

„Od uvođenja eura u platni sistem Crne Gore, CBCG je ispunila svaki zahtjev za trebovanje gotovog novca od poslovnih banaka. Svakom zahtjevu je udovoljeno u smislu trebovane količine i apoenske strukture novčanica i kovanica“, kazali su iz regulatora u odgovoru na pitanje da li imaju dovoljno apoena od cent, dva i pet.

Odgovorili su da se apoeni kovanica od cent i dva mnogo više vraćaju nego što se traže.

„Ti su apoeni čak ‘prilivni‘, odnosno konstantno imamo veći priliv ovih kovanica od banaka u odnosu na količine koje one od nas trebuju“, objasnili su iz CBCG i naveli da, recimo, 2017. apoeni od dva centa nijesu ni traženi.

„U 2017. godini banke uopšte nijesu trebovale apoen od dva centa, a kroz suviške su uplatile značajnu količinu ovog apoena“, ističu iz Centralne banke.

Iz kompanije Voli saopšteno je da njihovi maloprodajni objekti imaju dovoljno sitnog novca.

KUSUR I ŽALBE

„Uvijek imamo dovoljno sitnog novca za vraćanje kusura u dostupnim apoenima. Ukoliko se tako nešto desi, brzo prevazilazimo situaciju. Ne raspolažemo uvijek dovoljnom količinom kovanica od jednog i dva centa, jer ih ne možemo obezbijediti u dovoljnoj količini“, tvrde u Voliju, koji je i jedini trgovački lanac koji je odgovorio na pitanja Pobjede.

U Voliju tvrde da njihovi maloprodajni objekti imaju dovoljno sitnog novca

Na pitanje da li se kupci žale što u objektima Volija ne dobijaju ove apoene, iz Volija su istakli da nemaju takvih žalbi. „Nemamo žalbi potrošača kada je vraćanje kusura u pitanju i ne očekujemo od njih te apoene prilikom plaćanja računa“, naveli su iz Volija i dodali da se rijetko dešava da kupci insistiraju na vraćanju jednog ili dva centa.

Istakli su da se do sada nijesu susreli sa situacijom koja je zahtijevala da budu na bilo koji način sankcionisani zbog nedovoljno sitnog novca. Naveli su da nemaju analizu koliko na dnevnom, mjesečnom i godišnjem nivou ovaj trgovački lanac zaradi zbog nevraćanja tačnog iznosa kusura.

„Nemamo takvu analizu, upravo zato što ih kupci i ne očekuju prilikom plaćanja“, kazali su iz Volija i dodali da je u njihovoj maloprodaji u porastu korišćenje platnih kartica. „To pojednostavljuje vraćanje kusura. U prethodnom peridu kupci su karticama uglavnom plaćali račune većeg iznosa, a sada ih koriste i za manje iznose“, saopšteno je iz Volija.

Iz Uprave za inspekcijske poslove su kazali da su do sada dobili manji broj žalbi potrošača zbog nevraćanja sitnih apoena. Istakli su da to nije regulisano važećim Zakonom o zaštiti potrošača, kao ni drugim zakonima koji štite ekonomski interes potrošača.

INSPEKCIJA

„Nijesmo imali zakonski osnov za preduzimanje mjera ukoliko trgovac potrošaču ne vrati tačan iznos novca“, ističu iz Uprave za inspekcijske poslove i dodaju da su, cijeneći značaj rješavanja ovog problema, a na prijedlog Tržišne inspekcije Ministarstvu ekonomije u prijedlogu izmjena zakona predložili obavezu da je „trgovac dužan da uz račun za kupljeni proizvod, potrošaču vrati razliku između iznosa računa i primljenog novca u svim apoenima“.

„Za nepoštovanje ove obaveze prijedogom zakona se propisuje prekršajna odgovornost. Očekujemo brzo donošenje ovog zakona koji će doprinijeti boljoj zaštiti potrošača“, poručili su iz Uprave za inspekcijske poslove. Iz Ministarstva ekonomije su kazali da potrošači podnose prigovore zbog nevraćanja apoena od cenat ili dva i istakli da potrošači moraju biti aktivnjji i svaku sličnu nepravilnost prijavljivati inspekciji.

„Treba posebno istaći da se ne radi o nedostatku tih apoena, jer ih ima dovoljno“, tvrde u ovom resoru i naglašavaju da je obaveza trgovca da posjeduje sitan novac i da potrošaču vrati razliku između finalne cijene i novca koji mu potrošač preda.

„Cijene se ne mogu zaokruživati i tako nešto nije dozvoljeno nijednim zakonom u Crnoj Gori“, naglasili su predstavnici ministarstva, koji su takođe podsjetili da se izmjenama Zakona o zaštiti potrošača predviđa da se jasno definisanom normom precizira da je obaveza trgovca da vrati kusur u sitnim apoenima.

„U slučaju da to ne uradi predviđene su kazne, a tačan iznos biće poznat kada zakon prođe usaglašavanje na nadležnim državnim organima“, kazali su iz Ministarstva ekonomije i dodali da su, uvažavajući prigovore potrošača, prepoznali značaj problema za ekonomsku sigurnost potrošača. Predstavnici Centra za zaštitu potrošača navode da su među prigovorima koje im dostavljaju potrošači, rijetki oni u vezi sa nedostatkom sitnog novca pri vraćanju kusura.

Potrošači se najčešće žale na prevarne cijene, kada je na policama istaknuta jedna cijena, a obračun za kasom se vrši po većoj cijeni“, kazali su iz CEZAP-a.

Izvor: RTCG
Foto: Pexels

Može Vas zanimati

About the Author: Portal Potrošač

Verified by MonsterInsights