Borzan: Vladi čestitam prvu godišnjicu nepoštovanja EU propisa o bezbednosti hrane

Biljana Borzan - evrozastupnica

Hrvatska vlada tačno godinu dana kasni s donošenjem novog zakona o službenim kontrolama, čime bi se omogućila primena strožih EU propisa o bezbednosti hrane. Rok za primjenu je bio 14. decembra 2019.  i građani Hrvatske trenutno ne uživaju isti nivo zaštite od trovanja, prevara i drugih problema vezanih s hranom kao ostatak EU.

„Doneli smo nova pravila kako bi se na najmanji mogući nivo smanjio rizik od trovanja hranom i slične situacije, kao i da bi se kriminal u tom sektoru strože kažnjavao. Čini se da to kod nas nije problem. Vlada je imala više nego dovoljno vremena da to učini. Prema zadnjim informacijama nisu još u Sabor uputili nikakav predlog zakona. Nema druge nego da im čestitam prvu sramotnu godišnjicu, s nadom da druge ipak neće biti,“ izjavila je Biljana Borzan, potpredsednica eurosocijalista, članica parlamentarnih odbora za bezbednost hrane i zaštitu potrošača.

Nova EU regulativa o službenim kontrolama [1], na evropskom nivou uspostavlja jednostavan, integrisan i delotvoran sistem kontrole bezbednosti hrane te strože veterinarske i fitosanitarne standarde. Evropska komisija dobija šira ovlašćenja da, u slučaju kada država članica ne može da garantuje bezbednost hrane proizvedene na svojoj teritoriji, zaustavi prodaju i transport rizične hrane iz te zemlje.

Kažnjavanje prevara s hranom je značajno postroženo novim propisima. Primenom regulative EU traži od država članica da prevare s hranom finansijski kažnjavaju najmanje u visini nelegalno stečenog profita ili procentom od ukupne zarade.

„Kazne moraju biti demotivišuće da se izbegnu situacije u kojima je maksimalna zakonska kazna za prevare s hranom manja od zarade ostvarene prevarom. Bilo je slučajeva u kojima se pokvarenim trgovcima isplatilo da varaju potrošače jer je nelegalna zarada bila višestruko veća od kazni. S obzirom na ležeran stav vlade, čini se da u Hrvatskoj nema kriminala i prevara s hranom“, zaključila je hrvatska evrozastupnica.

[1] Puni naziv – Regulativa EU 2017/625 o službenim kontrolama i drugim službenim aktivnostima kojima se osigurava primena propisa o hrani i hrani za životinje, pravila o zdravlju i dobrobiti životinja, zdravlju bilja i sredstvima za zaštitu bilja. 

Brisel: 14.12.2020.
Izvor, Foto: Office of S&D Vice-President Mrs. Biljana Borzan MEP

Može Vas zanimati

About the Author: Portal Potrošač

Verified by MonsterInsights