Borzan: Važniji je interes građana, nego zarada Applea

Važniji je interes građana nego zarada Applea

Evropski parlament je izglasao rezoluciju kojom traži uvođenje jedinstvenog punjača za mobilne telefone i male elektronske uređaje. Na rezoluciji je radila i potpredsednica evropskih socijalista Biljana Borzan. Založila se za uvođenje jedinstvenog punjača koji bi građanima doneo uštede i do 40 evra po uređaju.

„Svako od nas kod kuće ima nekoliko punjača koje nikad ne koristi. Nekoliko smo ih već i bacili, ali po fiokama se i dalje nakupljaju novi. Ako uzmemo u obzir da nepotrebni punjač poskupljuje uređaj i do 40 evra, očito je da postojeće stanje ne odgovara potrošačima niti okolini. Jedino profitira industrija!“, kazala je Borzan.

U prirodu se godišnje odloži 51 000 tona punjača. Komisijine dobrovoljne mere za standardizaciju punjača nemaju rezultata. Komisija je početkom ove godine napravila studiju koja utvrđuje koji model punjača treba postati standard, a nakon toga bi jedinstveni punjač trebao postati obaveza.

„U Radnom programu Evropske komisije izmena zakona o punjačima je najavljena za ovu godinu. Želim da naglasim da bi standardizacija punjača trebala biti samo jedan mali korak prema održivijoj potrošnji. Zbog lošeg dizajna mobilnog telefona, na primer ugrađivanje baterije iza matične ploče ili slabog ekrana, čak 78 posto građana je moralo da kupi novi uređaj. To su problemi koji su se lako mogli rešiti u fazi dizajna uređaja. Vreme je da nova Komisija pokaže da su interesi građana ispred interesa industrije!“, zaključila je Borzan.

Rezolucija je usvojena sa 582 glasa za, 40 protiv i 37 suzdržanih.

Izvor: Kancelarija Biljane Borzan, Evropski parlament
Foto: Pexels

Može Vas zanimati

About the Author: Portal Potrošač

Verified by MonsterInsights