Borzan: Usvojena zabrana praćenja na internetu radi oglašavanja

Biljana Borzan - Evropski parlament

Borzan protiv Internet divova

Usvojena zabrana praćenja na internetu radi oglašavanja!

Veliko slavlje u Evropskom parlamentu Biljane Borzan i koalicije protiv oglasa koji nas prate na internetu. Tesnom većinom od jedva tridesetak glasova prošla je zabrana uzimanja podataka građana u svrhu oglašavanja na internetu. Oglasi nas više neće pratiti i biće nam biti obezbeđen kvalitetan pristup internet stranici, čak i ako ne prihvatimo takozvane kolačiće.

Internet je postao Divlji Zapad. Svi tamo mogu da se lažno predstavljaju, svato svakoga može da prati, da mu uzima podatke, da ga prevari i novčano ošteti, kao i da svako o svakome može nešto loše i lažno da kaže i napiše bez ikakvih posljedica. Zato je krajnje vreme da se 22 godine star zakon o digitalnim uslugama promeni, a korisnici interneta zaštite od samovolje velikih platformi poput Facebooka, Googlea ili Youtubea”, tvrdi Biljana Borzan.

Vrlo je zadovoljna što su usvojeni njeni predlozi koje je uložila s kolegama socijalistima o zabrani oglasa koji nas prate na internetu.

„Čak 98,5 posto prihoda Facebooka/Meta i 83,3 posto prihoda Googlea se ostvaruje oglašavanjem. Korisnici vrlo često nisi ni svesni da gledaju u oglas, a ne u obični sadržaj, niti kako su web stranice došle do njihovih podataka na osnovu kojih im se pojavljuje oglas! Tesnom većinom smo proširili zabranu takvog oglašavanja s maloletnika na sve građane, uprkos snažnom lobiranju internet divova. Da nas neko tako prati na ulici bilo bi ilegalno, pa samim time treba da bude ilegalno i na internetu“, tvrdi Borzan.

Takvi oglasi i praćenje moraće da budu jednostavno isključivi, a za ranjive grupe biće odmah zabranjeni. Osvrnula se i na prevare na internetu koje su u velikom porastu.

„Puno ljudi je na internetu bilo prevareno. Na primer, kupili su nešto preko oglasa koji se pojavio na Facebooku, a dostavljen im je proizvod koji uopšte ne sliči na onaj na slici. U takvim situacijama Facebook ne bi preuzimao odgovornost niti bi korisnik mogao da stupi sa njima u kontakt. Sada će Facebook biti obvezan da proeri sva preduzeća koja se na njemu oglašavaju, ali i da stvori kvalitetnu službu za pritužbe korisnika“, navodi Borzan.

Nakon finalnog glasanja danas popodne, predlog Parlamenta će ući u pregovore s Većem i Komisijom.

Strazbur, 20/01/2022.

Foto, Izvor: Office of S&D Vice-President Mrs. Biljana Borzan MEP

Može Vas zanimati

About the Author: Portal Potrošač

Verified by MonsterInsights