Jedan punjač za sve manje elektronske uređaje

Jedan punjač za sve uređaje

Evropski parlament je večeras raspravljao o potrebi uvođenja jedinstvenog punjača za mobilne telefone i male elektronske uređaje. U raspravi je učestvovala i potpredsednica evropskih socijalista Biljana Borzan.

„Svako od nas kod kuće ima nekoliko punjača koje nikad ne koristi. Nekoliko smo ih već i bacili, ali po fiokama se i dalje skupljaju novi. U prirodu se godišnje odloži 51 000 tona punjača. Komisijine dobrovoljne mere za standardizaciju punjača nemaju rezultata. Elektronski otpad u EU i dalje raste i po pet procenata godišnje“, kazala je Borzan.

Uvođenjem istog punjača za manje uređaje potrošači će uštedeti više od pola milijarde evra do 2021. Procjenjuje se da punjači poskupljuju uređaje za oko 30 evra. Komisija je početkom ove godine napravila studiju koja utvrđuje koji model punjača treba da postane standard, a nakon toga bi jedinstveni punjač trebalo da postane obaveza .

„Želim da naglasim da bi standardizacija punjača trebala biti samo jedan mali korak prema održivijoj potrošnji. Čak 78 posto potrošača je moralo da zameni svoj mobilni telefon zbog razloga koji su se lako mogli rešiti u fazi dizajna proizvoda. Mislim da je Komisija imala i više nego dovoljno vremena da razmotri kvalitetna rešenja i modele punjača. Vreme je da nova Komisija pokaže da su interesi građana ispred interesa industrije!“, zaključila je Borzan.

Biljana Borzan, Evropski parlament, 13.01.2020.

Izvor: Kancelarija Biljane Borzan, Evropski parlament
Foto: Pexels

Može Vas zanimati

About the Author: Portal Potrošač

Verified by MonsterInsights