Borzan traži isti punjač za još više uređaja 

Biljana Borzan - Jedinstveni punjač za sve uređaje

UNIVERZALNI PUNJAČ
Borzan traži isti punjač za još više uređaja

Odbor za unutrašnje tržište i zaštitu potrošača Evropskog parlamenta je raspravljao o predlogu da se uvede isti punjač za male elektronske uređaje. Podsećamo, Komisija je nakon deset godina najava, u septembru prošle godine predložila uvođenje istog punjača za mobilne telefone, tablete, laptop računare, slušalice, kamere i igračke konzole.

Evropski parlament je poslednji put na zahtev Biljane Borzan usvojio zabranu praćenja potrošača na internetu radi reklamiranja.

„Najvažnija stvar koju želimo da postignemo jeste da proširimo Komisijin predlog i obuhvatimo i pametne satove, sportske uređaje, uređaje za ličnu njegu, navigacijske uređaje, e-čitače, igračke i slično. Ovo čekamo više od deset godine, a svake godine u EU skoro 13 tona punjača završi na đubretu. Ne smemo da dopustimo da se jedinstveni punjač uvede polovično“, izjavila je Biljana Borzan.

Procena je da potrošači na kupovinu dodatnih punjača potroše oko 250 miliona evra godišnje. Međutim, Borzan kaže da su joj se potrošači već žalili na cene uređaja koji se prodaju bez punjača.

„Isti punjač za više vrsta uređaja je velika prednost za sve nas koji imamo fioke pune starih i novih punjača. Međutim, jako je važno da su potrošači jasno informisani da li kupuju proizvod sa punjačem ili bez punjača. Ne sme se događati da cena novog proizvoda sa ili bez punjača bude ista. Prosečna cena punjača je oko 4.000 dinara (250 HRK) i toliko potrošač treba da uštedi ovakvom merom“, kaže Borzan.

Brisel 07.02.2022.
Foto, Izvor: Office of S&D Vice-President Mrs. Biljana Borzan MEP

Može Vas zanimati

About the Author: Portal Potrošač

Verified by MonsterInsights