Borzan: „Talas obnove“ EU za rampe koja znače spas starijima i slabopokretnima

Rampe za osobe sa invaliditetom

Evropska komisija objavila je dugo očekivanu strategiju ulaganja u stambenu i komercijalnu infrastrukturu pod nazivom „Talas obnove„. Radi se o dugoročnom planu ulaganja kojim se želi postaći građevinski sektor, da se zgrade učine energetski efikasnim, zelenijim i pristupačnijim za građane s poteškoćama u kretanju.

– Strategija jasno označava poboljšanje pristupačnosti kao jedan od prioriteta budućih ulaganja te navodi kako će biti moguće da se projekti financiraju iz NextGeneration EU fonda i budžeta Unije. Izrekom se navodi kako je jedan od ciljeva da se pomogne osobama s poteškoćama u kretanju poput starijih i osoba s invaliditetom. Vreme je da se premijer i ministarka Tramišak pokažu i jedan deo od 22 milijarde eura s kojima se hvale i usmere u korist građana, – izjavila je hrvatska evroparlamentarka Biljana Borzan.

Borzan već nekoliko godina s udruženjem penzionera HP i HT lobira kako bi se u Hrvatskoj realizovao program ugradnje rampi u stambene zgrade. Usprkos velikom interesu javnosti, to se do sada nije dogodilo.

– Pre 4 godine su mi iz Junkerove Komisije pismeno odgovorili da je moguće sufinansirati poboljšanje pristupačnosti u stambenim zgradama. Pre nekoliko meseci to mi je odgovorila i Komisija Ursule Van der Leyen, a sad imamo i strategiju „Talas obnove“. U njoj se izrekom navodi zašto je to dobro za EU i kako će se finansirati. Nadam se da će to biti dovoljno da se neko u Zagrebu konačno pokrene i prestane da traži razloge zašto se ne može pomoći hiljadama starijih i slabo pokretnih ljudi kojim bi rampe značile spas, izjavila je Borzan.

Više hrvatskih udruženja za osobe s invaliditetom je, na podstrek Borzan, u julu u2020. učestvovalo u javnoj raspravi koju je o strategiji otvorila Evropska komisija. Akcija je koordinirana sa ciljem da se u strategiju uvrste mere za poboljšanje pristupačnosti.

– Uspeli smo, želim da zahvalim udruženjima koja su učestvovala u lobiranju, kao i European Disability Forum-u s kojim sarađujemo na ovom projektu. Uzeli smo ideju jedne male i odlučne grupe hrvatskih penzionera i utkali je u strategiju EU! Biće žalosno ako se njihov projekat bude realizovao u drugim državama, a ne i u Hrvatskoj, – zaključila je Borzan.

Link Strategije: https://ec.europa.eu/energy/sites/ener/files/eu_renovation_wave_strategy.pdf

Brisel, 14.10.2020.

Izvor: Kancelarija Biljane Borzan
Foto: Pexels

Može Vas zanimati

About the Author: Portal Potrošač

Verified by MonsterInsights