Borzan: Sigurna i čista voda je ljudsko pravo

Sigurna i cista voda je ljudsko pravo

Čišća i sigurnija pitka voda dostupna svima, to je glavni cilj nove EU direktive o pitkoj vodi koju je potvrdio odbor za javno zdravlje, okolinu i bezbednost hrane  Evropskog parlamenta. Institucije EU su se usaglasile oko teksta zakona i on će stupiti na snagu u aprilu.

Uvodi se novi način merenja čistoće vode, širi se lista hemikalija i spojeva na čiju prisutnost će se ona testirati, a države članice EU se obvezuje da promovišu univerzalan pristup pitkoj vodi za sve građane.

– Voda je život i stoga smo pooštrili celi niz zdravstvenih i sigurnosnih kriterijuma koje će morati da ispunjavaju pružaoci vodovodnih usluga. Nadalje, ova direktiva je i odgovor EU na prvu uspešnu građansku inicijativu, „Right2Water“, koja je tražila da se voda proglasi neotuđivim javnim dobrom i strateškim resursom, – kazala je potpredsednica eurosocijalista i članica odbora Biljana Borzan

Nova direktiva uvodi obavezno merenje prisustva hormonskih razarača poput bisfenola, beta-estradiola i nonifenola, materije koje je nauka poslednjih godina identifikovala kao pretnju ljudskom zdravlju.

Znatno se pooštravaju maksimalno dozvoljene vrednosti za celi niz zagađivača i toksina poput olova, bakterija i raznih industrijskih kiselina. Nadalje, pružaoci vodovodnih usluga će morati da značajno povećaju uzorkovanje i broj tačaka u vodovodnom sistemu na kojima ispituju kvalitet vode.

– Prihvaćen je celi niz mojih zakonodavnih predloga od kojih bi svakako istakla dodavanje vrtića, škola, fakulteta, domova za stara lica i sportskih objekata na popis tzv. prioritetnih lokacija na kojima će se kvalitet vode dodatno i detaljnije ispitivati. Takvi objekti će biti stavljeni rame uz rame sa bolnicama kao lokacije na kojima funkcionišu ranjive društvene grupe poput djece, starijih osoba i bolesnika, – izvestila je Borzan.

Mikroplastika je sve veći problem u kontekstu pitke vode, pojedina istraživanja su pokazala da je mikroplastika prisutna u oko 2/3 uzoraka vode iz vodovoda u evropskim zemljama. Kompletnih podataka za sve države članice nema, a merenja se vrše stihijski.  Borzan je putem amandmana obavezala Evropsku komisiju da izradi metodologiju za merenje prisutnosti mikroplastike u vodi.

– Tek poslednjih godina smo shvatili da mikroplastike u velikim količinama ima u vodi, hrani i prirodi. Još uvek ne znamo koliko je tačno ima, niti je dovoljno istražen njen uticaj na ljudsko zdravlje, ali možemo pretpostaviti da nije preterano pozitivan. Komisiju smo obvezali da izradi metodologiju, a države članice da po njoj srazmerno mere prisutnost mikroplastike u vodenima akumulacijama iz kojih se crpi pitka voda, – najavila je SDP-ova europarlamentarka.

Biljana Borzan, Evropski parlament, 19.02.2020.

Izvor: Kancelarija Biljane Borzan, Evropski parlament
Foto: Pexels

Može Vas zanimati

About the Author: Portal Potrošač

Verified by MonsterInsights