Borzan: S dva klika bićemo u mogućnosti da otkažemo online kupovinu

Biljana Borzan Evroparlamentarka

Evropski parlament je danas potvrdio konačni dogovor o ugovorima na daljinu za finansijske usluge. Usvojeni su i predlozi hrvatske evroparlamentarke Biljane Borzan o uvođenju tzv. dugmeta za otkazivanje koji će olakšati online kupovinu našim građanima.

„Čim odemo na Internet, nudi nam se da nešto kupimo. Bilo da čitamo vesti, dopisujemo se sa prijateljima, oglasi neumorno iskaču. Uz to, neretko se stvara lažni utisak kako je reč o kratkotrajnim akcijama ili ograničenoj količini robe, pa kupci često donesu ishitrenu odluku. Međutim, kada požale zbog odluke, često shvate da je iz ugovora puno teže izaći nego što je bilo ući. Zato sam presrećna što smo uspeli da ispregovaramo uvođenje takozvanog dugmeta za otkazivanje, jednostavnog alata kojim će potrošač s dva klika moći da odustane od kupovine koja je napravljena online. Verujem da će to dovesti do male revolucije u online kupovini“, objašnjava Biljana Borzan.

U Hrvatskoj je online kupovina u porastu, posebno nakon pandemije. Svaki treći građanin redovno kupuje online.

„Svakodnevno dobijam upite građana oko njihovih prava kod online kupovine. Često nisu zadovoljni kupovinom, ali skoro polovina nikad ništa ne preduzme jer smatraju kako će proces trajati predugo, kako je reč o malim iznosima, a četvrtina kako je procedura raskidanja ugovora prekomplikovana. Novim propisom dugme za otkazivanje će biti na vidljivom mjestu, a potrošač će moći da klikne na dugme u roku 14 dana od sklapanja ugovora, ako je bio dobro obavešten o uslovima ugovora. Ako nije bio dobro informisan o uslovima ugovora, onda se onlajn kupovina može otkazati u roku godine i 14 dana“, objašnjava Borzan.

Borzan najavljuje da će se promene oko raskidanja ugovora odnositi i na druge oblike kupovine na daljinu.

„Skoro polovina evropskih građana kaže kako se na njih vrši pritisak da kupe nešto preko telefona ili poruka. Pravo lakog otkazivanja ugovora odnosiće se na svaku kupovinu van trgovine, uključujući i kupovinu od tzv. prodavca na daljinu ili van poslovnih prostorija. To su odlične vesti, pogotovo za najranjivije građane koji su često žrtve takvih prevara“, objašnjava Borzan.

Strazbur, 05.10.2023.
Izvor, Foto: Office of S&D Vice-President Mrs. Biljana Borzan MEP

Može Vas zanimati

About the Author: Portal Potrošač

Verified by MonsterInsights