Borzan: Recikliranje plastike s otrovnim olovom je opasno za ljudsko zdravlje

Recikliranje plastike sa olovom je opasno za ljudsko zdravlje

Evropski parlament je vetom spriečio donošenje regulative kojom bi se dopustilo recikliranje PVC plastike koja sadrži olovo. Takvu regulativu je predložila Evropska komisija na rok od 15 godina, a evroparlamentarci su je blokirali na inicijativu parlamentarnog odbora  za javno zdravlje, okolinu i bezbednost hrane.

– Olovo je otrov, neurotoksin koji je za ljudsko i životinjsko zdravlje opasan u vrlo malim koncentracijama. Ne postoji nivo koji je siguran za ljudsko zdravlje. Plastične proizvode koji sadrže olovo treba potpuno povući iz upotrebe, a ne ih reciklažom ponovno stavljati u upotrebu. Uložili smo veto i očekujemo od Komisije da predloži potpunu zabranu uvoza i recikliranja PVC-a s olovom, – izjavila je članica odbora i potpredsednica evrosocijalista Biljana Borzan.

Europska PVC industrija više gotovo uopšte ne koristi olovo kao stabilizator u proizvodnji PVC-a, preko 90 posto takvih proizvoda dolazi iz uvoza.

Godišnje se u EU uveze do četiri hiljade tona olova u plastici, dok u reciklaži cirkulišedo deset hiljada tona.

– Zaštita ljudskog zdravlja je prioritet, sve ostalo, neki komercijalni i drugi interesi, dolaze iza toga. Podržavam recikliranje i maksimalno iskorišćavanje resursa, ali ne kada su zagađeni i toksični. To ide protiv osnovne svrhe reciklaže, čuvanja prirode, jer se opasnim materijalima produžava životni vek, – smatra hrvatska europarlamentarka.

Veto je izglasan s glasova 394 „za“, 241 „protiv“, te 13 „uzdržan“.

Izvor: Kancelarija Biljane Borzan, Evropski parlament
Foto: Pexels

Može Vas zanimati

About the Author: Portal Potrošač

Verified by MonsterInsights