Borzan protiv Hrvatske vlade – Smanjivanje prava putnika u avio saobraćaju je sramotno!

Umanjenje prava potrošača u avio saobraćaju je sramotno

Potpredsednica Evropskih socijalista Biljana Borzan oštro je osudila najave da će hrvatska Vlada za vreme hrvatskog predsedavanja EU predložiti smanjenje prava putnika u avio saobraćaju.

“Mislim da je ovakav predlog skandalozan! Prava putnika u avio saobraćaju su već godinama na snazi, a još uvek tek 14 posto građana zna za njih. Čak 72 posto putnika se u slučaju problema ne žali jer smatra ili da nema smisla, ili da neće biti dovoljno obeštećeni. Smanjivati pravo koje ionako putnici ne uspevaju ostvariti je opasno i bezobrazno! Ukoliko Vlada nastavi s ovim predlogom, ja ću napraviti sve u mojoj moći da ne prođe u Evropskom parlamentu“, rekla je Borzan. 

Podsetimo, juče je u javnost dospela informacija da hrvatska Vlada u neformalnim razgovorima pokušava vratiti na sto evropski zakon o pravima putnika u vazdušnom saobraćaju i umanjiti prava putnika. Putnik sada ima pravo da u slučaju kašnjenja leta dužeg od tri sata ostvari nadoknadu, a hrvatska Vlada predlaže da putnici naknadu mogu ostvariti tek nakon pet sati kašnjenja. 

„Ne vidim zašto bi se aviokompanijama izlazilo u susret?! Uprkos golemoj zaradi, statistike pokazuju da aviokompanije u samo pola slučajeva otkazivanja ili kašnjenja kažu putniku da ima prava. Većina putnika tako sama plati nastale troškove poput hotela ili hrane, a koji su često veći i od naknade na koju imaju pravo. Ovo je baš u maniru naše Vlade kojoj nije dovoljno što uništava prava potrošača u Hrvatskoj, već sad smanjuje i evropska prava na koje se naši građani mogu pozvati“, kaže Borzan.

Borzan je podsetila i da su kompanije u slučaju vanrednih okolnosti poput terorističkih napada ili vremenskih nepogoda izuzete od plaćanja odštete putniku, tako da su veća otkazivanja letova u zadnjih nekoliko godina posledica jedino njihove neorganiziranosti.

Izvor: Kancelarija Biljane Borzan, Evropski parlament
Foto: Pexels

Može Vas zanimati

About the Author: Portal Potrošač

Verified by MonsterInsights