Borzan: Prehrambena industrija lobira protiv mera za zdraviju hranu i zaštitu potrošača

Biljana Borzan: Prehrambena industrija lobira protiv mera za zdraviju hranu i zaštitu potrošača

Uvođenjem sistema prehrambenih profila EU planira da ograniči reklamiranje nezdravih prehrambenih proizvoda

Hrvatska eurozastupnica Biljana Borzan najavila je novu inicijativu za zaštitu javnog zdravlja i potrošačkih prava građana. Radi se o uvođenju prehrambenih profila na nivou EU, koji će onemogućiti da nezdravi proizvodi nose reklamne tvrdnje da su zdravi ili blagotvorni za organizam. To je jedna od mera iz EU strategije „Od polja do stola“, za koju je Borzan izvestiteljka eurosocijalista.

– Danas je moguće da se nezdravi čokoladni napitak za decu reklamira s tvrdnjom „sadrži kalcijum, dobar za kosti“ ili da kukuruzne pahuljice krcate šećerom nose reklamu „visok udeo vlakana korisnih za probavu“. To su manipulacije koje potrošača uveravaju da kupuje zdrave proizvode, no stvarnost je vrlo drugačija.  Podseća na biljke mesožderke, koje insekte mame s nektarom na ulazu u klopku. No, deo proizvođača žestoko lobira da se prehrambeni profili izbace iz strategije i glasanje bi moglo biti tesno, – upozorila je Borzan.

Ako Evropski parlament sledeće nedelje podrži Strategiju „Od polja do stola“, odnosno uvođenje prehrambenih profila, EU će uvesti ograničenja za korištenje zdravstvenih i prehrambenih reklamnih tvrdnji.

Zdravstvene reklamne tvrdnje poput „dobar za kosti“, „čuva probavu“, će se moći da koristite samo ako proizvod sadržajem ne prelazi propisima određene količine šećera, nezdravih masti i soli, u odnosu na kategoriju proizvoda.

Prehrambene reklamne tvrdnje poput “sadrži vitamine i minerale“ ili „visoki udeo vlakana“ će se moći da koristite samo ako na jednak način bude označen i visok sadržaj potencijalno nezdravih sastojaka , npr. „Visok udeo vlakana-Visok udeo šećera“.

Evropska komisija je još 2009. trebala da uvede takav sistem, kroz regulativu 1924/2006 o zdravstvenim i prehrambenim tvrdnjama, no lobiranje i pritisak proizvođača su to tada blokirali.

– U međuvremenu je problem s gojaznošću i povezanim bolestima eksplodirao, svaki drugi odrasli i svako treće dete u Europi ima prekomernu težinu. No, ojačala je i svest o ovom problemu i nadam se da ćemo stoga uspeti da osiguramo dovoljan broj glasova. Neće biti lako, lobisti imaju značajna sredstva i doseg. No, za razliku od prije 10-ak godina, svet je otišao napred po tom pitanju i neće biti potrebno izmišljati toplu vodu. Napredne zemlje poput Australije i Novog Zelanda već neko vreme koriste sistem prehrambenih profila,  kazala je Borzan.

Ukoliko inicijativa dobije podršku Parlamenta, Europska komisija je najavila prijedlog zakona tokom 2022. godine.

Foto, Izvor: Office of S&D Vice-President Mrs. Biljana Borzan MEP

Može Vas zanimati

About the Author: Portal Potrošač

Verified by MonsterInsights