Borzan: Pravila za označavanje porekla meda idu na ruku lovcima u mutnom

EU - Pravila za označavaje porekla meda

Parlamentarna izvestiteljka eurosocijalista za strategiju „Od polja do stola“ Biljana Borzan,  uputila je u proceduru predlog da se u sklopu sprovođenja strategije izmene pravila EU za označavanje porekla meda. Predlog je podržala i potpisala evroparlamentarka Ruža Tomašić, zamenica koordinatora evropskih konzervativaca i reformista u odboru za poljoprivredu Parlamenta.

Trenutna pravila omogućuju korišćenje oznake da je neki med dobijen mešanjem meda proizvedenog u EU i meda koji nije proizveden u EU ili mu je poreklo iz EU, bez navođenja sastava ili zemlje porekla.

– U praksi to znači da proizvod koji ima 1 posto evropskog meda i 99 posto uvoznog meda može biti označen kao „mešavina EU i ne-EU meda“, jednako kao da su odnosi u učešću proizvoda obrnuti. To otvara prostor za manipulacije, prevare potrošača i otežava život domaćim proizvođačima meda. Gotovo polovina meda na evropskom tržištu se uvozi iz Kine, a istraživanja su pokazala da je 20% uvoznog meda prokrijumčareno i da sadrži ilegalne sastojke poput šećernog sirupa, koji služe povećavanju količine, – izjavila je hrvatska evroparlamentarka.

Prosečna cena kilograma kineskog meda je oko 1.5 eura, dok se evropski prodaje za oko 4 evra i evropski proizvođači meda upozoravaju kako je jedan od razloga tome dodavanje šećernog sirupa i drugih supstanci. Takođe, za razliku od kineskih, oni se moraju pridržavati strogih pravila, a uvozne kontrole nisu dovoljno temeljne da spreče uvoz meda koji nije u skladu s evropskim standardima.

– Kako bismo zaštitili građane od prevare, a domaće proizvođače od nelojalne konkurencije, moramo promeniti sistem, na primer uvođenjem označavanja tačne zemlje porekla ili odnosa u mešavini. Strategija „Od polja do stola“ otvara te mogućnosti, a Slovenija je najavila da će to pitanje pokrenuti kad preuzme predsedanje Većem EU u drugoj polovini 2021. Pozivam vladu RH da svakako podrži tu inicijativu, jer je u interesu hrvatske poljoprivrede, – izjavila je Borzan. 

Foto: Pexels
Izvor: Office of S&D Vice-President Mrs. Biljana Borzan MEP

Može Vas zanimati

About the Author: Portal Potrošač

Verified by MonsterInsights