Borzan: Potrošači su podigli tužbe protiv Nintenda i Apple-a zbog ugrađenog kvara u proizvodima

Biljana Borzan

Potpredsednica evropskih socijalista u Evropskom parlamentu Biljana Borzan organizovala je raspravu s predstavnicima Evropskog udruženja potrošača (BEUC) oko sve brojnijih pritužbi građana o preranom kvarenju proizvoda, najčešće odmah po isteku garancije.

Čak 88 posto upravljača za Nintento Switch se pokvarilo u prve dve godine korišćenja tvrdi čak 25 hiljada korisnika. U Francuskoj je protiv Nintenda već pokrenuta tužba, a na nivou EU je 10 potrošačkih udruženja zatražilo istragu.

„Nintendo je u početku pristajao da popravi sve što se pokvarilo u prvoj godini, ali za proizvode koji su se pokvarili u drugoj godini tražio je doplatu od 45 evra po upravljaču, što je skuplje od novog proizvoda. Slični slučajevi prijavljeni su i Evropskoj komisiji, potrošači se najviše žale na mobilne telefone, mašine za pranje veša, televizore i usisivače “, kaže Borzan.

Borzan, koja se ovim pitanjem bavi od 2014., najveći napredak je ostvarila nedavnim izglasavanjem zahteva za zabranom takve prakse u izveštaju Evropskog parlamenta i to za samo dva glasa.

„U nedavnom  razgovoru s poverenikom Evropkse komisije za prava potrošača Reyndersom istaknula sam i naš zahtev za obaveznim oznakama trajanja proizvoda jer ljudi imaju pravo da znaju šta kupuju. Istraživanja su pokazala da su voljni da plate i više ako će proizvod duže trajati. BEUC tvrdi kako im se čak 65 posto potrošača žalilo da su im se proizvodi pokvarili u prvoj godini korišćenja“, objasnila je Borzan.

Potrošačka udruženja su izrazila potrebu za zabranom ugrađenih kvarova za sve vrste uređaja. Posebno su istakli Apple kojeg su četiri organizacije tužile za namerno usporavanje uređaja. Još početkom godine u Francuskoj je Apple kažnjen s 25 miliona evra jer nije informisao potrošače da novija ažuriranja usporavaju operativni sistem niti im je dozvolio da se vrate na staru verziju.

Brisel 02.02.2021.
Izvor, Foto: Office of S&D Vice-President Mrs. Biljana Borzan MEP

Može Vas zanimati

About the Author: Portal Potrošač

Verified by MonsterInsights