Borzan: Ovo je kraj šestogodišnje borbe za ravnopravnost

Na svojoj zadnjoj sednici u ovom mandatu Evropski parlament je i formalno potvrdio rezultat pregovora o Direktivi o nepoštenoj poslovnoj praksi i zabrani različitog kvaliteta proizvoda na istoku i zapadu Evropske unije. Rezultat je to dugih pregovora kako bi se ta praksa konačno zabranila.

„Pre šest godina, kada sam počela da radim na problemu različitog kvaliteta proizvoda činilo se neverovatnim da ćemo danas imati zakon o zabrani te prakse koja je duboko nepravedna. To je rezultat šest godina uveravanja, istraživanja, izveštavanja i preporuka. Niko više neće moći da tvrdi da na primer Hrvati ili Bugari žele manje zdravu hranu, deterdžente koji slabije peru ili pak tehniku koja je lošijeg kvaliteta“, rekla je u govoru na plenarnoj sednici Biljana Borzan.

Podsećamo, Borzan je još početkom mandata otvorila ovo pitanje te provela prvo istraživanje za hrvatsko i nemačko tržište koje je pokazalo kako je trećina proizvoda na našem tržištu nižeg kvaliteta, a često skuplja. Nakon njenih rezultata, HIPP je odlučio da povuče manje zdravu dečju kašicu s hrvatskog tržišta. Borzan je potom postala izveštač Evropskog parlamenta za različit kvalitet hrane te je s kolegama uspela da privuče 800 hiljada evra za evropsko istraživanje.

„Za milione građana Europske unije ovo je vrlo emotivna tema jer smo se osećali kao građani drugog reda, i to s pravom!  Ovim zakonom Parlament pokazuje da nema podele na istok i zapad i da smo svi jedna Evropa. Možda nismo svi isti, ali svi moramo biti ravnopravni!“, rekla je Borzan.

Poverenica Evropske komisije Vera Jourova je u svom govoru zahvalila zastupnicama Olgi Sehnalovoj i Biljani Borzan koje su gurale ovo pitanje kada za njega nije bilo sluha. Obećala je i da će pogurati njihov pilot projekt kojim bi Komisija bolje finansirala nacionalna tijela zadužena za sprovođenje ovog zakona kako bi što bolje zaživeo u praksi.

„Kako se proizvođači ne bi setili novih načina za varanje potrošača, u Direktivi je jasno propisano da će se dve godine nakon stupanja na snagu ponovno raditi analiza tržišta i proveriti je li potrebno još dopuniti zabrane. To je nešto na čemu sam insistirala“, objasnila je Borzan. 

Izvor: Office of Mrs. Biljana Borzan MEP (S&D, Croatia)
Slika: Biljana Borzan

Može Vas zanimati

About the Author: Portal Potrošač

Verified by MonsterInsights