Borzan: Od iduće godine trebaće nam samo jedan punjač za sve male aparate

Isti punjač za sve male uređaje

Odbor za unutrašnje tržište i zaštitu potrošača Evropskog parlamenta je raspravljao o obavezi uvođenja jedinstvenog punjača za sve mobilne aparate i manje elektronske uređaje. Potpredsednica evropskih socijalista Biljana Borzan je rekla da bi do standardizacije punjača moglo doći već iduće godine.

Ovo su jako dobre vesti za građane! Svako od nas ima nekoliko starih punjača po fiokama, a konstantno skupljamo nove. Neki punjači dižu cenu uređaja i za 40 evra, tako da će ova standardizacija kojom bi postojao jedan punjač za sve vrste mobilnih telefona te moguće i drugih malih elektronskih uređaja, dovesti do značajnih ušteda za građane“, kazala je Biljana Borzan.

Mi u godinu dana potrošimo ono što priroda proizvede za 18 meseci. Samo elektronski otpad raste od tri do pet posto svake godine u celoj EU.

Mere koje je Komisija do sada preduzimala, a koje su bile na dobrovoljnoj bazi, nisu donele rezultate. Proizvođači se nisu odazvali jer njima različiti punjači koji se promene u svakoj generaciji mobilnih telefona stvaraju profit. Standardizacijom punjača za polovinu elektronskih uređaja potrošači će uštedeti više od pola milijarde evra do 2021.“, objašnjava Borzan.

U prirodu se godišnje odloži 51 000 tona punjača. Upravo zato su u toku konsultacije o načinu na koji bi se punjač trebao standardizovati, a zakonske odredbe bi se mogle usvojiti već iduće godine.

Želim da naglasim da bi standardizacija punjača trebala biti samo jedan mali korak prema održivijoj potrošnji. Naime, čak 78 posto potrošača je moralo da zameni svoj mobilni telefon zbog razloga koji su se lako mogli rešiti u fazi dizajna proizvoda i na tome planiram da dalje radim“, kaže Borzan.

Izvor: Kancelarija Biljane Borzan, Evropski parlament
Foto: Pexels

Može Vas zanimati

About the Author: Portal Potrošač

Verified by MonsterInsights