Borzan: Nedopustivo je da se avioprevoznici spašavaju preko leđa putnika

Suspendovanje prava putnika u aviosabraćaju u EU

Potpredsednica Evropskih socijalista Biljana Borzan obrušila se na zajedničku izjavu 12 ministara transporta EU koji traže ukidanje prava putnika na povrat novca u slučaju otkazivanja leta zbog korona virusa. Borzan, koja je već ranije pisala Komisiji kako se kriza avioprevoznika ne sme lomiti preko leđa građana, ocenila je takve izjave apsolutno neprihvatljivim.

Ona je nakon sastanka Veća ministara EU zaduženih za saobraćaj, 12 država objavilo zajedničku izjavu kojom traže da EU suspenduje pravo na povraćaj novca putnicima za letove koji su otkazani zbog korona virusa. Inicijativu su pokrenule Francuska i Holandija, a pridružile joj se Belgija, Bugarska, Kipar, Češka, Grčka, Irska, Letonija, Malta, Poljska i Portugal.

„Procena je kako je oko 87 posto letova u EU otkazano zbog korona virusa. Evropski zakon o pravima putnika u vazdušnom saobraćaju je predvideo ovakve situacije i premda se neka prava suspenduju, pravo na refundaciju putnicima u slučaju otkazivanja leta je i dalje na snazi. Ja sam već pisala povereniku Evropske komisije za zaštitu potrošača Reyndersu da osigura provođenje evropskih zakona, jer su neke aviokompanije od samog početka krize odbijale da građanima vrate njihov novac.  Postavlja se pitanje koji je smisao evropskih pravila, ako se ona prvom prilikom kada putniku zatrebaju naprasno ukidaju?! Procena je da su aviokompanije u ovom trenutku dužne putnicima 32,3 milijarde evra refundacija“, kaže Borzan.

Evropski potrošački centri beleže povećanje upita potrošača za trećinu u odnosu na prošlu godinu. Čak 44 posto upita vezano je za prava putnika u avio saobraćaju.

„Prema zadnjim podacima Državnog zavoda za statistiku, u Hrvatskoj se godišnje ostvari oko 330 hiljada putovanja avionom, a taj broj se svake godine značajno povećava. U Hrvatskoj je to povećanje čak veće od evropskog proseka. Naši građani nisu ti koji trebaju da snose trošak krize velikih avioprevoznika. Veliki deo država pomaže svoje prevoznike finansijski, a razmišlja se i o uspostavi evropskog fonda. Velika većina građana se takođee nalazi u finansijskim problemima usled povećanja nezaposlenosti izazvanog krizom, i apsolutno je neprihvatljivo da se građanin „dere“ kako bi se spasili veliki igrači“, rekla je Borzan.

Brisel,  30. april 2020.

Foto: Pexels
Izvor: Kancelarija Biljane Borzan, sedište u Osijeku

Može Vas zanimati

About the Author: Portal Potrošač

Verified by MonsterInsights