Borzan najavila kraj spaljivanja neprodate robe – Na udaru Zara, H&M i Amazon

Evroparlamentarka Biljana Borzan

Evropski parlament je velikom većinom usvojio nova pravila o ekodizajnu proizvoda kojima je zabranjeno uništavanje neprodate odeće, obuće i elektronskih uređaja. Na zabrani je radila i hrvatska evroparlamentarka Biljana Borzan.

U EU je do 2022. spaljeno nove odeće, obuće i elektronike u vrednosti 21.7 milijarde evra. Ako se ništa ne učini, prema procenama će taj broj do 2030. narasti na 71.3 milijardi. 

„Što se tiče odeće, brendovi koji se povezuju s takvom praksom su H&M i Zara radi povećanja online trgovine. I luksuzni brendovi poput Burberrya spaljuju neprodatu robu kako bi zadržali visoke cene svojih proizvoda“, objašnjava Borzan. 

EU svake godine spali između 11 i 32 miliona novih majica kratkih rukava, i samo taj jedan odevni predmet bespotrebno potroši 35 milijarde litara vode, 12 300 tona pamuka, 1.9 miliona litara nafte.  

„Zabranjujemo traćenje resursa kako bi se namirila nečija pohlepa. Pred dvije godine u Škotskoj je otkriveno da Amazon na nedeljnoj bazi uništava 130 hiljada novih laptopa, dronova, različitih kućnih elektronskih aparata koji nisu prodati ili su vraćeni. Verovatno su procenili da im je jeftinije da spale nego da doniraju. Zato uvodimo posebnu zabranu i za elektronske uređaje“, navela je Borzan.

Novi predlog donosi i uvođenje digitalnog pasoša za proizvode. Tako će svaki potrošač moći lako da sazna detalje o proizvodu koji kupuje poput porekla, mogućnosti popravke i reciklaže, uticaju na okolinu ili štetne hemikalije. 

Strazbur, 12.07.2023.

Izvor, Foto: Office of S&D Vice-President Mrs. Biljana Borzan MEP

Može Vas zanimati

About the Author: Portal Potrošač

Verified by MonsterInsights