Borzan: Mobilni telefoni i tableti prvi će imati oznake popravljivosti

Borzan: Mobilni telefoni i tableti će prvi imati oznake popravljivosti

Evropska komisija predstavila je oznake popravljivosti tj. repair score za mobitele i tablete. To je prva kategorija proizvoda koja će od sredine 2025. nositi tu oznaku u celoj EU. Potrošač će tako pri  kupovini znati koliko je lako popraviti proizvod u slučaju kvara. Za ostale kategorije proizvoda pobrinula se naša evroparlamentarka Biljana Borzan.

“Sredinom 2025. mobilni telefoni i tableti imaće oznaku popravljivosti. Moje istraživanje je pokazalo kako se i u Hrvatskoj oni najčešće kvare. Čak 94 posto građana smatra kako bi uređaji trebali trajati duže, tako da su im trajnost i dostupnost popravke najvažniji faktori pri kupovini. U slučaju kvarenja čak 81 posto građana je kupilo novi uređaj jer je popravka starog bio neisplativ, a 90 posto građana smatra kako su rezervni delovi preskupi u odnosu na cenu novog uređaja. Ovom oznakom moći ćemo da lakše odaberemo najkvalitetniji model ”, tvrdi Biljana Borzan.

Oznaka popravljivosti ili tzv. repair score razvijena je prema francuskom primeru i odražava dostupnost rezervnih delova, cenu rezervnih delova, kao i dostupnost servisa.

“Potrošač će prilikom kupovine moći da odabere proizvod koji se lakše popravlja, a proizvođači će početi da se takmiče tko će proizvesti kvalitetniji proizvod. Do sada su nam prodavali mačka u džaku i silili nas da stalno kupujemo nove aparate”, kaže Biljana Borzan.

Borzan je glavna autorka i pregovaračica Evropskog parlamenta za novi zakon o osnaživanju potrošača. Upravo u tom zakonu je osigurala da pre kupovine moramo biti informirani o mogućnostima popravke.

“Dok čekamo oznaku popravljivosti za sve proizvode, trgovci će morati da informišu potrošača u trenutku kuupovine o dostupnosti i ceni rezervnih delova, kao i dostupnosti servisa i upustava o popravci. To će važiti za sve proizvode na tržištu“, kaže Biljana Borzan.

Brisel, 04.09.2023.
Izvor, Foto: Office of S&D Vice-President Mrs. Biljana Borzan MEP

Može Vas zanimati

About the Author: Portal Potrošač

Verified by MonsterInsights