Borzan: Konačno zbogom krivotvorenom medu, zaštitili smo naš kvalitetni med 

Borzan: Konačno zbogom krivotvorenom medu, zaštitili smo naš kvalitetni med

Na današnjoj plenarnoj sjednici Evropskog parlamenta u Strazburu usvojena je Direktiva o medu, za koju se kao izvestiteljka evropskih socijalista dugo vremena zalagala Biljana Borzan.

„Ovo je „tačka na i“ puta koji sam započela s tadašnjom zastupnicom Ružom Tomašić u žestokoj borbi za bolji i kvalitetniji med tokom glasanja o strategiji „Od polja do stola“. Dosadašnji sastav, odnosno oznaka „mešavina EU/ne-EU meda“, se godinama zloupotrebljavao kako bi se uvozio i prodavao krivotvoreni med. Nove oznake na pakovanju će uključivati popis svih zemalja iz kojih je došao med prema razmeri udela s jasno istaknutom oznakom na deklaraciji“, ističe zadovoljno Borzan

Dosadašnja praksa po kojoj je evropski med mogao da sadrži 1% evropskog i 99% krivotvorenog kineskog meda odlazi u istoriju.

„Dosadašnja iskustva su pokazala kako su prevare s falsifikatima postale sve sofisticiranije i kako je bilo sve teže s dosadašnjom regulativom sprečiti prevare potrošača. Ovim pristupom ćemo s jedne strane zaštititi potrošače, a s druge strane pčelare koji proizvode pravi, domaći med, zaštititi od prevaranata koji su pod medom prodavali jeftiniji i nekvalitetni šećerni sirup“, kaže Borzan

Borzan navodi kako se, od 123 stranih kompanija koje izvoze med na tržište EU, proizvodi njih 70 koji su sadržali šećerni sirup. Najviše tih uvoznika, njih 20, je iz Kine, dok su ostali iz Ukrajine, Argentine, Brazila, Meksika i Turske.

Došlo je do toga da je šansa kako ćete biti prevareni pri kupovini meda u prodavnici skoro 50:50, što je nedopustivo! Osim novih pravila za označavanje porekla, mora se pojačati i  inspekcijski nadzor, jer prevaranti koriste sve sofisticiranije metode falsifikovanja meda.  Inspekcije trebaju biti opremljene da detektuju ultrafiltrirani „med“, u kojem praktično nema polena, kao i proizvode tretirane na visokim temperaturama iznad 40 stepeni, odnosno med koji se ubrzano proizvodi umetnim isparavanjem. S time konačno stajemo na kraj“, zaključuje hrvatska evroparlamentarka.

Strazbur, 12. decembra 2023.
Izvor: Office of S&D Vice-President Mrs. Biljana Borzan MEP
Foto: Pexels

Može Vas zanimati

About the Author: Portal Potrošač

Verified by MonsterInsights