Borzan: Komisija je potvrdila pravo putnicima na povraćaj novca

Biljana Borzan

Potpredsednica Socijalista i demokrata u Evropskom parlamentu Biljana Borzan je ispred svoje političke grupe poslala pismo predsednici Evropske komisije Ursuli von der Lajen, predsedniku veća Čarlsu Mišelu, kao i premijeru hrvatske Plenkoviću kako je u ovoj krizi za oporavak turizma nužno sačuvati poverenje putnika u prava koja im garantuje EU. Zadovoljna je današnjom odlukom Evropske komisije da sačuva prava putnika na povrat novca za putovanja otkazana usled pandemije korona virusa.

„Čak 12 država članica je tražilo da se ukinu prava na povraćaj novca u slučaju otkazivanja leta zbog korona virusa. Socijalisti i demokrati smatraju kako se kriza avioprevoznika ne sme lomiti preko leđa građana. Tražimo uspostavljanje posebnog fonda za turizam u okviru novog budžeta EU koji bi trebalo da nadoknadi gubitke turističkih operatera i da pomogne obnovu sektora. Međutim, da bi do povratka turista došlo, nužno je da se obezbedi da bez straha mogu da kupuju karte znajući kako im EU garantuje pravo na povraćaj u slučaju povećanja zaraze“, rekla je Borzan.

Procena je kako je oko 87 posto letova u EU otkazano zbog korona virusa. Evropski zakon o pravima putnika u vazdušnom saobraćaju je predvideo ovakve situacije i iako se neka prava suspenduju, pravo na povraćaj novca putnicima u slučaju otkazivanja leta je i dalje na snazi.

„Neke aviokompanije su od samog početka krize odbijale da građanima vrate njihov novac. Evropski potrošački centri beleže povećanje upita potrošača za trećinu u odnosu na prošlu godinu. Čak 44 posto upita vezano je za prava putnika u vazdušnom saobraćaju. Procena je da su aviokompanije u ovom trenutku dužne putnicima 32,3 milijarde evra refundacija“, kaže Borzan.

Evropska komisija je u današnjim preporukama za transport i turizam uprkos pritiscima potvrdila pravo na povraćaj novca u slučaju otkazanog putovanja.

„Prema zadnjim podacima Državnog zavoda za statistiku, u Hrvatskoj se godišnje ostvari oko 330 hiljada putovanja avionom, a taj broj se svake godine značajno povećava. U Hrvatskoj je to povećanje čak veće od evropskog prosjeka. Velika većina građana se takođe nalazi u finansijskim problemima usled povećanja nezaposlenosti izazvanog krizom, i apsolutno je neprihvatljivo da se građani „deru“ kako bi se spasili veliki igrači“, rekla je Borzan.

Brisel, 13.05.2020.

Izvor i foto: Kancelarija Biljane Borzan

Može Vas zanimati

About the Author: Portal Potrošač

Verified by MonsterInsights