Borzan imenovana Izvestiteljkom za zelenu ekonomiju

Biljana Borzan

Potpredsednica socijalista i demokrata u Evropskom parlamentu Biljana Borzan imenovana je izvestiteljkom za zelenu ekonomiju u Odboru za unutarnje tržište i zaštitu potrošača. Glavni cilj joj je da poveća rok trajanja proizvoda i zabrani ugrađene kvarove kako bi potrošači dobili najviše za svoj novac. 

„Još u martu Komisija je objavila vrlo ambiciozan predlog povećanja održivosti evropske privrede i pred nama je puno posla. Želimo da smanjimo odlaganje otpada u prirodu, pre svega elektronskog otpada, nameštaja, tekstila i  građevinskog otpada. Takođe, cilj je i da se osnaži ekonomija stvaranjem novih radnih mesta u zelenim delatnostima“, objašnjava Borzan.

Borzan kaže kako je najvažnije da potrošač zna tačno kakav proizvod kupuje, koliko će trajati, koja je mogućnost da se u slučaju kvara popravi i koliko će ga to koštati. To su važni elementi koje industrija sada nije u obavezi da informiše potrošača, a koji bi značajno mogli da smanje količinu otpada u prirodi. Čak 87 posto građana smatra da bi proizvođači elektronskih uređaja trebalo da omogućite lakšu popravku. Neki nacionalni sudovi su već kaznili proizvođače koji namerno ugrađuju kvarove u uređaje kako bi primorali korisnike da kupe nove odmah po isteku garancije.

„Planiramo da zahvatimo što širi raspon proizvoda, iduće godine bi trebalo da imamo dugo očekivani predlog da se uvede isti punjač za sve manje elektronske uređaje. Takođe, radimo i na razvijanu oznake popravljivosti po kojoj bi kupac lako mogao da proceni isplati li mu se da kupuje neki proizvod na osnovu očekivanog trajanja, dostupnosti i cene rezervnih delova. Oni koji svoje stare uređaje poprave ili vrate proizvođaču bi trebali da dobiju financijski podsticaj“, objašnjava Borzan. 

Borzan očekuje da će pregovori biti jako teški jer industrija već pokazuje otpor, posebno u pogledu zabrane ugrađenih kvarova i oznaka trajanja uređaja.

„Ja sam navikla da radim pod pritiskom. Predstavnici industrije su me u prošlom mandatu sarkastično zvali svojom ljubimicom. Međutim, uprkos pritisku postigli smo rezultate u izjednačavanju kvaliteta proizvoda na istoku i zapadu EU. Neću stati dok ne osiguram da građani dobiju najbolje za svoj novac“, kaže Borzan.

Brisel, 02.09.2020.

Izvor i foto: Kancelarija Biljane Borzan

Može Vas zanimati

About the Author: Portal Potrošač

Verified by MonsterInsights